La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Texas - Malatya


Auteur :
Éditeur : Tekin Date & Lieu : 1992, İstanbul
Préface : Pages : 464
Traduction : ISBN : 975-478-103-6
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Gul. Tex. N° 2743Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Texas - Malatya

Texas - Malatya

Ufuk Güldemir

Tekin

Texas-Malatya, Cumhuriyet gazetesi diplomatik ekibinden Ufuk Güldemir'in üçüncü kitabı.
Yazarın, yine yayınevimizce yayınlanmış olan "Kanat Operasyonu" ve "Çevik Kuvvet'in Gölgesinde" adlı kitapları, karmaşık dış politika konularının Ufuk Güldemir'in kaleminin dokunmasıyla nasıl farklı bir tad kazandığını gösteriyor.
Güldemir, bu kitapta, Özal ve Amerika olgusuna da aynı canlılıkla yaklaşıyor.
Ozal Amerika'ya nasıl bakar? Amerika Özal’a nasıl bakar? CIA Belgelerinde Özal’ın yeri nedir? Amerika mı Özal’a oynamıştır, Özal mı Amerika'ya?
Özal Ailesinin Amerika günleri..
Amerika'nın kafasında "Özal ve Kürt konusu”... Amerika'nın "Özal ve İslam'a bakışı".
"İki Necdet Olayı", Özal'ı Amerika’ya şikayet eden generaller ve ABD'deki Demirel korkusu, bu kitabın konuları arasında.
Güldemir, 1987’den beri gazetesi adına Washington’dan Türk-Amerikan ilişkilerini izledi. Aktardığı canlı sahnelerin bir kısmının bizzat tanığı.
Türk okurları Güldemir’i sadece iyi bir gazeteci değil, aynı zamanda "lezzetli" bir yazar olarak tanır.
Texas-Malatya bu açıdan da "bir Güldemir kitabı"

 



ÖNSÖZ

Gazetecilerin ele aldıkları konulara kinle, husumetle yaklaşmalarının, ölçüsü kaçmış övgülerden fazla farklı olacağını düşünmüyorum. Ben gazeteciyi gözümde, profesyonel yaşamında kin ve aşkın semtine uğramayan, değil parti tutmak, oy bile kullanmayan bir kişi olarak canlandırıyorum.

Bu kitabı kaleme alırken de kişisel duyguların üstüne çıkmaya çalıştım.
Amacım bir dönemin fotoğrafını çekmek ve okura sunmak.
Özal dönemi Türk-Amerikan ilişkilerini ikiye ayırmak gerekiyor. Birincisi Körfez Savaşı'na kadar olan süre, ikincisi de savaş dönemi ve ertesindeki ilişkiler. Bu kitapta savaşa kadar olan bölümü inceliyorum. İlişkilerin basamak sıçradığı savaş dönemine ayrı bir mercekle yaklaşmak gerekiyor.

Herşeyden önce bu kitabı yazdığım dönemde bana tahammül edebildikleri için Cumhur ve Su Güldemir'e olan şükran borcumun altını çizmem gerekiyor. Cumhur, tavizsiz titizliği ile, kitabın ilk editörlüğünü de yaptı.

Kayıtsız şartsız destekleri için Rabia, Gül ve Şafak Okaygün'ün, Hikmet ve Sadettin Etkin’in, Mehmet Boranın, kendilerine şükran borçlu olduğumu bilmelerini istiyorum.
Araştırmalara değerli katkıları için Tina Deltaya, bu kitabı yazmaya teşvik ettiği için Haşan Cemal e, cesaretlendiren Uğur Mumcuya, Washington’da bize aile şefkati gösteren Zeynep ve Homer Lange'a, Friendly ve Naile ailelerinin tüm fertlerine, Türk Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Dr. Heath Lowry ve eşi Demet’e şükranlarımı sunuyorum.

Cumhuriyet Gazetesi Araştırma Servisi Şefi Dr. Şahin Alpay'a, Koordinatörü Ahmet Korulsan’a, Ergun Balcı, Yalçın Bayer, Füsun Özbilgen ve Adnan Akgünel’e, Cumhuriyet Gazetesi arşiv servisine, yaptığı örnek gazetecilikle bu kitabın oluşmasına dolaylı emeği geçen meslektaşım Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Sedat Ergin’e, tuttuğu ışık için Özden Erdem’e, destekleri için Şaha ve Bülent Alirıza, Başkurt Okaygün, Gens Narazan, Sezen Buyurman ve Gülriz Uluğ’a, yardımları için Hüdai Yavalar ve Yener Arioğlu'na, yüreklendirdikleri için Sezen Aksu, Meral ve Yaman Okay’a ve bu kitaba değer biçilemeyecek katkıları olan tüm dostlarıma teşekkür ediyorum.'

Ufuk Güldemir
A.U. Park
Washington -1992



Özal mı, Sunalp mı?

ABD'nin başkenti Washington’da bir sonbahar pazarı...
Yıl 1991.

Doğu-Batı ilişkilerinde muazzam gelişmeler yaşanıyor: Bloklararası çatışma tehlikesi ortadan kalkmış, ama Balkanlar’dan Kafkasya’ya, oradan da Körfez’e inen Türkiye’yi çepeçevre saran kuşak ciddi istikrarsızlıklara gebe.
Etnik başkaldırılar mantar gibi bitiyor. ABD, Irak’ı ezmiş. Ama Ortadoğu karışık. Sovyet müslümanları kaynıyor.

Dennis Ross yönetimindeki ABD Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesi, var gücüyle ortaya çıkacak yeni dünya iklimini kestirmeye çalışıyor: Amerika bu iklimde nasıl bir politika izlemeli? Sözkonusu istikrarsızlık havzasının tam ortasındaki Amerikan müttefiki Türkiye’nin rolü ne olmalı?

Yapılan tüm analizlerde Türkiye'nin, soğuk savaş döneminden çok daha ileride rollere gebe olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Ancak, dikkat çekici bir gelişme var: Türkiye bu iklime bölgesel önemi ivme kazanmış olarak girerken, aynı zamanda da iç politikada çalkantılı bir dönemin eşiğinde. Özal’ın önlenemez düşüşünün ise artık ABD'de dahi kabullenilmeye, gayet isteksizce «Özal ertesi Türkiye» üzerinde düşünülmeye başlandığı günler. Washington «Özal’dan sonra ne yapacağız, kiminle çalışacağız?» sorularına kaygıyla yanıt arıyor.

Telefon çalıyor, karşıda orta düzeyde bir Amerikan yönetimi mensubu. Canı sıkkın. «Konuşalım» diyor. Konuşalım.

.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues