La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Grev: Grevin Yapısal ve İşlevsel Açıdan İrdelenmesi


Auteur :
Éditeur : Bilimsel Date & Lieu : 1980, Ankara
Préface : Pages : 134
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Guz. Gre. N° 1293Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Grev: Grevin Yapısal ve İşlevsel Açıdan İrdelenmesi

Grev: Grevin Yapısal ve İşlevsel Açıdan İrdelenmesi

Mehmet Şehmus Güzel

Bilimsel Yayıncılık

Grev, bir anlamda, çalışanların yaratma ve değişiklik istemlerinin açıklanması eylemidir. Çalışanlar, greve başvurarak, genellikle, içinde bulundukları koşulların değiştirilmesi zorunluluğunu dile getirmekte, bu yöndeki isteklerini açığa vurmaktadırlar. Yani grevde çok kez bir yaratıcdık, bir değişiklik isteği vardır.



ÖNSÖZ

1978’den bu yana değişik dergilerde yayınlanan greve ilişkin yazılarımı bir yapıtta toplama önerisini Murat Tunçer’den alınca, daha geniş kitlelere ulaşma olanağını ve daha kalıcı olacağını düşünerek öneriyi benimsedim. Yazılarımı yeniden gözden geçirdim ve belli bir düzen içinde onlara bir bütünlük kazandırmak amacı ile bazı ekler yaptım, bazı yinelemeleri çıkardım. Böy-lece kısa bir girişten sonra iki bölüm ve bir ekten oluşan, kendi içinde düzenli ve uyumlu olduğunu sandığım bir çalışma ortaya çıktı, ilk bölümde grevin tanımını, öğelerini ve türlerini inceledikten sonra; ikinci bölümde, Osmanlı imparatorluğundan günümüze dek çıkarılan greve ilişkin iki özel yasaya yer verdim. Grev incelemede Yöntemi, ek olarak sundum. Ancak, yapıtın oluşumundan da ileri gelen bir takım yinelemeler ve eksikler olduğunu sanıyorum. Bu konuda okuyucunun iyi niyetine sığınıyor ve bağışlanacağımı umuyorum.

Değişik aşamalarda yazılarımın «redaction»una, daktiloya çekilmesine, eleştirileri ile eksik ve yanlışlarımın düzeltilmesine yardımcı olan dost ve arkadaşlarıma, bu yapıtı yayına hazırlayanlara en içten teşekkürlerimi sunarım.

M. Şehmus Güzel
17 Nisan 1980
Cebeci / Ankara



GİRİŞ


Grev(1), işçi sınıfının, hak ve çıkarlarını korumak, çalışma ve yaşam koşullarını daha insanca ve hakça bir yapıya kavuşturmak, başka bir deyişle, sömürüyü sınırlandırmak amacı ile kullandığı önemli bir silah ve araçtır.

Üretim ilişkilerinin henüz kapitalistleşmediği, çağdaş anlamda işçi sınıfının oluşmadığı dönemlerde de, çalışanların, isteklerini şu ya da bu nedenle çalıştıranlara ...

(1) Grev sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiştir; ilk sözlük anlamı «kumsal» olan bu sözcüğün işbırakımı anlamında kullanılması 1800’lere rastlamaktadır. O yıllarda, işçiler, yüzyıllardan beri emekçilerin toplandığı, iş beklediği, göster: ve toplantılarını düzenlediği Paris’in «Grev Meydanı»nın adına izafeten, işbırakımı eylemlerine «grev» demeye başlamışlardır. George Lefranc’ın belirttiğine göre, Fransa’da daha önceleri işbırakımı eylemlerine değişik dönem ve bölgelerde «taquehan, trie, cabale, coalition, cloque, hérelle, monopole» gibi değişik isimler verilirken, 1805’e doğru «grev» sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır («Grèves d’Hier et d’Aujourd’hui» Aubier, Paris, 1970, s. 10, 11). Grev sözcüğünün işbırakımı anlamında kullanılması bu denli yeni olmasına karşın, işbırakımı eylemlerine yüzyıllardan beri rastlanmıştır. En üstün emek ürünlerinden olan Mısır firavunları mezarlarının yapımında çalışanların —kölelerin değil— işbırakımı eylemleri bilinmektedir. (Bu konuda bakınız, örneğin: Turhan Esener: «îş Hukuku» A.Ü. Hukuk Fakültesi Yayınları, Ankara, 1973, s. 547).




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues