La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Alevilerde Halk Mahkemeleri - I


Auteur :
Éditeur : Alev Date & Lieu : 1994, İstanbul
Préface : Pages : 196
Traduction : ISBN : 975-335-013-9
Langue : FrançaisFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Met. Ale. N° 1510Thème : Religion

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Alevilerde Halk Mahkemeleri - I

Alevilerde Halk Mahkemeleri - I

İsmail Metin


Alev Yayınları


Aleviler arasında görgü olarak bilinen halk mahkemeleriyle ilgili bir araştırmayı kapsayan bu kitap, üç ayrı cilt halinde düzenlenmiştir. Bu üç cilt halk mahkemeleri konusunda tüm sorulara yanıt verecek düzeyde hazırlanmış bir kaynak kitap niteliği taşımaktadır.
Birinci cilt, halk mahkemelerini, ceza sistemlerini, ceza verilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, cezanın nasıl verildiğini, niçin halk mahkemelerinin kurulduğunu; ceza türleri nelerdir, cezaları kim verir, sanığın durumu nedir gibi aklımıza gelen tüm sorulara yanıt aramaktadır.
İkinci cilt, halk mahkemelerini, köylülerin görgüye karar almasından başlayarak en geniş ve mükemmel mahkemenin yapılışını baştan sona kadar kronolojik sıra halinde işlemektedir. Bu ciltte, halk mahkemelerinde neler yapılması gerektiği ana başlıklar altında incelenmiştir.
Toplumsal değişmelerden sonra halk mahkemelerinin temel dayanaktan değiştiğinden ötürü, uygulanamaz hale geldi. Üçüncü cilt ise, günümüzde, halk mahkemeleri kurulduğunda nasıl bir işlevi olacağına yanıt vermektedir.
Bu üç ciltlik eserde Alevilerde Halk Mahkemeleri ile ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Yayınevimiz bu önemli yapıtı okurlanna sunmaktan kıvanç duyar.


İsmail Metin, 30 Mayıs 1961 yılında, Sivas’a bağlı Çamşıh’ta doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Divriği’nde bitirdi. Ortaokul döneminde Vakıflar Yurdu’nda kaldı. Divriği N.D.E Meslek Lisesi’ni bitrdi. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Müzikle de ilgilenen İsmail Metin, 1986 yılında üç arkadaşıyla birlikte “Ruhi Su Dinletisi” adlı resitalini verdi. Halen, İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık yapmakta olan İsmail Metin’in yazıları çeşitli dergilerde yayınlandı. Yazarın, yayınlanmamış bir şiir kitabı ve tiyatro eseri de bulunmaktadır.



ÖNSÖZ

Halk dilinde görgü-görgü temi diye anılan halk mahkemeleri Alevilik hareketinin tartışmasız en önemli kurumudur. Alevi anane ve düşüncelerinin varolması, korunması ve günümüze gelmesinde en önemli rolü bu kurum üstlenmiştir. Bu nedenle Aleviler arasında bu kurumunu ayrı bir saygınlığı, ayrı bir kutsallığı vardır.

Halk mahkemeleri cumhuriyetin kurulması ve bu nedenle şeriat mahkemelerinin kaldırılarak yerine çağdaş mahkemelerin kurulmasıyla fonksiyonunu büyük ölçüde yitirdi. Temel işlevini yitiren halk mahkemeleri sadece kültürel tatmin ve bir ananenin devam etmesi ile sınırlı kaldı. Bundan dolayıda Cumhuriyetten günümüze kadar tam anlamıyla uygulanma olanağı hemen hemen kalmadı.

Zaten Osmanlı döneminde halk mahkemeleri en çok tepki çeken kurum olması münasebetiyle gizli yapıldığından günümüze hemen hemen hiç yazılı delil kalmadı. Halk mahkemelerinin son dönemlerini görenlerin de yaşlarının ilerlemesi sonucu birer birer ölmesiyle bu kurumun tüm kaynakları kurumaya başladı. Alevilik üzerine yazılan hemen her kitapta bu kurumdan bahsedilmesine karşın yazının sınırı birkaç sayfayı geçmemiştir. Halk mahkemelerinin felsefesi, özü, içeriği üzerine hiç bir şey yazılmamıştır. Halk mahkemeleri üzerine yazılan yazılardan bir kısmı, sadece o anda okunan gülbenklerden bahsederken, bir kısmı da kendisine kadar ulaşan bir kaç yargılama örnekleri vermiştir. Burada yazarların olumsuz davranışlarının varlığından bahsedilmez. Aksine onlar bu kurumu bugün bize ulaştıranlardır. Fakat halk mahkemelerinin içeriği, özü ve felsefesinin yazılabilmesi için yazarın ayrıca hukuk konusunda uzman olması gerekiyordu. Aksi takdirde hukuki deyimler, hukuk sistemleri, hukuki düzenlemeler yapılamaz. Bu ayrı bir uzmanlık istemektedir.

Benim burada yaptığım mevcut bir yazıyı derlemek bir bilgiyi bir yerden bir yere aktarmak değildir. Burada yaptığım hiç bir hukuki sistemi olmayan, kuralları ve sınırları belirsiz, halkın yargılamasını bir sisteme oturtmak, bir hukuki niteliğe dönüştürmektir. Şöyle de diyebiliriz: Ham maddeyi aldım, sanayi ürünü yaptım. Bugün artık nasıl bir şeriat hukuku, çağdaş hukuk var ise bir Alevi hukuku da var. Artık ne yok olacak ne de sadece efsanevi halde kalacaktır. Bugün okunacak, olan bu hukuk, inanıyorum ki yarın çağdaş hukukları etkileyerek onlara kaynaklık edecektir.

Av. İsmail Metin



Dünyada ve Osmanlı Devletinde Hukuksal Gelişmeler

İslam Hukuku

Bu başlık altında İslam hukuku çok basitçe ele alınarak, okuyucuların bu konuda çok yüzeysel de olsa bilgi edinmeleri amaçlanmıştır.
Onun için sadece kitabın esas konusunun anlaşılmasına yardımcı olacak kadar bilgi ile yetinilecektir.

İslamda Suçlar
İslam ceza hukukuna “ukubat” denir. İslam ceza hukukunda suçlar üçe ayrılır:
- Allaha karşı işlenen suçlar
- Kişilere karşı işlenen suçlar
- Allaha ve kişilere karşı işlenen ortak suçlar
Allah’a Karşı İşlenen Suçlar

Bu suçlara islamda hak allah denir. Eğer bir kişi allaha karşı bir suç işlemişse ve bu suçta çeşitli yollarla açığa çıkmışsa bu durumda kişinin gidip allaha yalvarması istenir. Allah’ın hoş görülü olduğu, bağışlayıcı olduğu anlatılır, onu da bağışlayacağı söylenir. Bu suçlarda kadılar ceza verip vermemekte serbesttir. Ama uygulamada genelde ceza verilirdi.

Kişilere Karşı İşlenen Suçlar
Bu suçlara İslamda ‘‘hak adem” denilir. Bu durumda madur şikayet ederse ancak ceza verilir. Kişi şikayette bulunmazsa kadı ceza veremez.
Bu suça karşılık olarak bizim hukukumuzda ferdi suç kavramı vardır. Fakat bizde şu an uygulanan hukuk kişi hakları arama, koruma ve kollama açılarından İslam hukukundan çok farklıdır ve ileridir.

 




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues