La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Osmanlı Tarihi - IV


Auteur :
Éditeur : Türk Tarih Kurumu Yayınları Date & Lieu : 1978, Ankara
Préface : Pages : 716
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Uzu. Osm (4). N° 3516Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Osmanlı Tarihi - IV

Versions

Osmanlı Tarihi - IV

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Türk Tarih Kurumu

Türk Tarih Kurumu, dilimizde, tarih ve arkeolojinin bugünkü durumuna göre yazılmış, bir Dünya tarihinin bulunmamasından dolayı hergün daha ziyade duyulan eksikliği gözönüne alarak, bugünkü ihtiyacı kısmen olsun karşılamak üzere, bir Dünya Tarihi yazılmasına karar vermiş ve bir plân hazırlıyarak üyelerinin ve tarihle uğraşan Türk bilginlerinin yardımını sağlamıştır. Bu çalışmalardan sonra hazırlanan kısımların derhal basımına başlanmıştır.
Bu plâna göre, Dünya Tarihi yirmi ana bölüm içinde tahminen 39 - 40 ciltten ibaret olacaktır, ihtiva edeceği bahislerle cilt adetleri arkada gösterilen bu büyük eserin, kısa bir zamanda tamamlanması mümkün olamıyacağmdan, hazırlanmış olan ciltlerin sıra gözetilmeden basılarak, Türk aydınlarının istifadesine konması uygun görülmüştür.
Bu dizide çıkacak eserler tam ve mükemmel olmak iddiasından uzak bulunmakla beraber, kendi tarihimize ait kısımların anakaynaklardan faydalanılarak yazılmasına çalışılmıştır. Ahval ve şartlar müsait olduğu zaman, bu eserin çok daha mükemmellerini dilimizde yazılmış görmek büyük emelimizdir.



BİRİNCİ BÖLÜM

KARLOFÇA MUAHEDESİNDEN SONRA ÎÇ DURUMU

Amca-zâde Hüseyin Paşa’nm faaliyeti

Karlofça barışı onaltı sene sürmüş olan büyük harbi sona erdirmiş, fakat Osmanlı devleti bu harpten hem maddî ve hem mânevi pek büyük bir kayıp ile çıkmıştı. Elden giden büyük kıt’a ve ülkelerden başka, memleket İdarî, askerî ve mali, İktisadî, adlî ve İçtimaî bakımdan bitkin bir hale gelmiş, nizam bozulmuş, asayiş kalmamıştı. Gerek harp sebebiyle artan vergi ve angaryalar yüzünden ve gerek yer yer şekavet ve soygunculuklardan usanan köylülerden bir kısmı yerlerini terk ile şehir ve kasabalara sığınmış ve bir kısmı de eşkıyalığa başlamışlardı.
Karlofça muahedesi, Osmanlı yayılmasının ve tahakkümünün artık durduğunu ve Osmanlı satvet ve mehabetinin yabancı devletler üzerinden silindiğini göstermesi itibariyle de mühimdir. Bu muahededen sonra Osmanlı hükümeti, evvelce ehemmiyet vermediği İngiltere, Fransa, Felemenk gibi bazı Avrupa devletlerinin kendi siyasetlerine göre tesirleri altında kalmağa başlamış kâh ikisi ve kâh birisiyle anlaşarak siyasetini idare etmiştir. Nitekim Karlofça muahedesi Fransa’ya karşı hasım vaziyet almış olan İngiltere ve Felemenk hükümetlerinin gayretleriyle vücuda gelmiş ve bu iki devlet bu suretle hem Osmanlı ve lıem Fransa cephesinde harp etmekte olan müttefikleri Avusturyayı sıkışık durumdan kurtarmışlardır. Daha sonraki muharebelerde yukarıda adı geçen devletlerden başka Osmanlı devleti’nin siyaseti üzerinde müessir olan Prusya ve İsveç devletlerini görmekteyiz ki sırası geldikçe daha aşağılarda bu hususta malûmat verilecektir.

Karlofça muahedesini müteakip 1 Vezir-i â’zam Amca-zâde Hüseyin Paşa ilk iş olarak memleketin düştüğü kötü ve acildi durumun İslahına doğru yürüdü; hudut işleri, İdarî ve malî, askerî ve bahrî İslâhatı ele alarak yaraları tedaviye başladı.
.....

1 Karlofça muahedesinden sonra Avusturya’ya muvakkat büyük elçi olarak, Sadr-ı uzam Kara İbrahim ve Sürmeli Ali Paşaların dairelerinden yetişen ve deniz ümerasından bulunan İbrahim Paşa tayin edilmiştir.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues