La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Osmanlı Tarihi - VI


Auteur :
Éditeur : Türk Tarih Kurumu Yayınları Date & Lieu : 1976, Ankara
Préface : Pages : 322
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x215 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Kar. Osm (6). N° 3517Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Osmanlı Tarihi - VI

Versions

Osmanlı Tarihi - VI

Enver Ziya Karal

Türk Tarih Kurumu

Türk Tarih Kurumu, dilimizde, tarih ve arkeolojinin bugünkü durumuna göre yazılmış bir Dünya tarihinin bulunmamasından dolayı hergün daha ziyade duyulan eksikliği gözönüne alarak, bugünkü ihtiyacı kısmen olsun karşılamak üzere, bir Dünya Tarihi yazılmasına karar vermiş ve bir plân hazırlayarak üyelerinin ve tarihle uğraşan Türk bilginlerinin yardımını sağlamıştır. Birkaç yıldan beri devam eden bu çahşmalardan sonra hazırlanan kısımların derhal basımına başlanmıştır.
Bu plâna göre, Dünya Tarihi yirmi ana bölüm içinde tahminen 39-40 ciltten ibaret olacaktır. İhtiva edeceği bahislerle cilt adetleri aşağıda gösterilen bu büyük eserin, kısa bir zamanda tamamlanması mümkün olamıyacağından, hazırlanmış olan ciltlerin sıra gözetilmeden basılarak, Türk aydınlarının istifadesine konması uygun görülmüştür.
Bu seride çıkacak eserler tam ve mükemmel olmak iddiasından uzak bulunmakla beraber, kendi tarihimize ait kısımların anakaynaklardan faydalandarak yazılmasına çalışılmıştır. Ahval ve şartlar müsait olduğu zaman, bu eserin çok daha mükemmellerini dilimizde yazılmış görmek büyük emelimizdir.



BİRİNCİ BÖLÜM

Paris Antlaşmasının İmzalanmasından Abdülmecid’in
Ölümüne Kadar Siyaset Olayları
( 1856— 1861)

I

Islahat Fermanının Tahlîll ve Devletin
Genel Siyaseti Üzerine Tesiri

1 — Fermanın hükümleri
Önceki kitabımızda, hazırlanış şekline ve yapışma, kısaca temas edilen ıslahat fermam, birinci Meşrutiyetin ilânına kadar Osmanlı iç ve .dış siyasetine temel vazifesini görmüştür. Gülhane Hattı Hümayunu gibi, Osmank tarihinde yeni bir devrin başlangıcı olarak kabul edilebilecek olan bu fermam şu bölümlere ayırmak mümkündür :

Eski hak ve imtiyazlarin tekidi
Osmanlı İmparatorluğunda her din ve mezhepten olan tebaaya Gülhane Hattı Hümayunu ve Tanzimat kanunlariyle vadedilmiş olan garantiler tekit ve teyit edilmiştir. İmparatorluğun hıristiyan ve daha başka müslüman olmıyan tebaasına evvelce verilmiş olan din ve mezhep yönünden imtiyaz ve muafiyetler bu defa da ibka edilmiştir.

Din ve mezhep serbestiliği
Osmanlı İmparatorluğunda her din ve mezhebin serbestliği töreni serbesttir. Hiçbir kimse dininin törenini yapmaktan menolunmıyacak ve bu yüzden eza ve cefa görmiyecektir. Bundan başka din ve mezhep değiştirme hususunda kimse hiçbir suretle zorlanmayacaktır.

Hıristiyan ve Müslüman olmayan diğer tebanın Din ve Mezheple ilgili hak ve yetkileri
Cemaatlerden her biri belli bir müddet içinde, sahip bulunduğu imtiyaz ve muafiyetlerini inceliyerek, zamanın şartları ve icaplariyle uygun göreceği ıslahatı, Hükümetin nezareti altında, patriknamelerde kurulacak meclisler marifetiyle tetkik ettirecek ve Babıâli’ye sunacaktır.

.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues