La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Köylerimiz


Auteur :
Éditeur : İstanbul Matbaacılık ve Neşriyat Date & Lieu : 1933, İstanbul
Préface : Pages : 812
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 145x210 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Dah. Koy. N° 3982Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Köylerimiz

Köylerimiz

Dahiliye Vekâleti

İstanbul matbaacilik

Mülkî teşkilât hakkında tanzim olunan 1281 tarihli nizamname ile köylerin idaresi muhtarlara tevdi edilmişti. Bu nizamnameye göre köylerin manevî şahsiyeti ve muhtarların tam bir salâhiyeti yoktu. Her köyde en çok on iki ve en az üç kişiden ibaret bir ihtiyar meclisi vardı. Fakat bu meclis kaza! ve istişarî karar ittihazına salâhiyettar değildi. 1287 tarihinde neşredilen (İdarei Umumiyei Vilâyat) nizamnamesi muhtarla ihtiyar meclisinin vazife ve salâhiyetini bir az daha genişleterek muhtarların Nahiye müdürü tarafından kendilerine tebliğ olunan kanunlar, nizamnameler ve hükümet emirlerini köylerde ilân, ve köylüye salman vergileri toplamak ve ...



BAŞLANGIÇ

Mülkî teşkilât hakkında tanzim olunan 1281 tarihli nizamname ile köylerin idaresi muhtarlara tevdi edilmişti. Bu nizamnameye göre köylerin manevî şahsiyeti ve muhtarların tam bir salâhiyeti yoktu. Her köyde en çok on iki ve en az üç kişiden ibaret bir ihtiyar meclisi vardı.
Fakat bu meclis kaza! ve istişarî karar ittihazına salâhiyettar değildi. 1287 tarihinde neşredilen (İdarei Umumiyei Vilâyat) nizamnamesi muhtarla ihtiyar meclisinin vazife ve salâhiyetini bir az daha genişleterek muhtarların Nahiye müdürü tarafından kendilerine tebliğ olunan kanunlar, nizamnameler ve hükümet emirlerini köylerde ilân, ve köylüye salman vergileri toplamak ve hükümet elile celp ve ihzar olunacak kimseler hakkında gönderilen müzekkereleri tebliğ, doğum ve ölüm vak’alarını, yaralama ve öldürme hâdiselerini haber vermek, bekçi ve korucu çalıştırmak gibi vazifeleri ve ihtiyar meclislerinin köy ahalisi arasında çıkan hususi davaları sulhetmek, köyün ihtiyaçlarına müteallik işlen konuşmak gibi sıfatları muhafaza edilmişti.

Cumhuriyet idaresine kadar bakımsız bırakılmış olan köy idaresi Cümhuriyet hükümetinin içtimai hayat üzerinde pek kıymetli bir eseri olan 18 Mart 340 tarihli köy kanunu ile yeniden canlandırılmıştır. Bu kanun köylere ve köylülere ait vazifeleri birer birer saymış, köylerin manevi şahsiyetini tanımış, köy hayatını medeni insanlara lâyık bir dereceye yükseltmek için lâzım olan tedbirleri göstermiş, hattâ köylüleri en son terakkilere muvafık surette koruyarak adlî bir saha üzerinde bir de hakkı kaza vermiş ve sıhhî meseleleri lâyıkile göstererek köylülerimizin sıhhatlerini temin etmiştir. Hulâsa köy idaresi ufacık bir belediye idaresi haline konmuştur.

1 — Türkiye Cümhuriyeti hudutları dahilindeki köylerin isimlerini göstermek üzere 1928 tarihinde (Köylerimizin adları) namında bir eser basılmıştı. Yeni Türk harflerile hazırlanan bu eserde doğrudan doğruya ve Alfabe sırasile köy isimleri gösterilmiş ve hizalarında bağlı oldukları vilâyet ve kaza isimleri de ilâve olunmuştur.

2 — Nüfusu yüz elliden çok olan ve köy kanunu tatbik edilen köy isimleri yanına (*) işareti konmuştur. Nahiye merkezi olan köyler (**) jşaretile gösterilmiştir.

3 — Her vilâyette kaç köyde köy kanunu tatbik edildiğini gösterir bir cetvel de kitabın sonuna eklenmiştir.

A

Ab:

Köyün Adı / Vilâyeti / Kazası
Abacı * / Amasya
Abcirens * / Erzurum / Ispir
Abadan * / Ankara / Çubuk
Abey * / Denizli / Buldan
Abadaniye * / Konya / Saiteli
Abeyli * / Konya / Cihanbeyli
Abadıye * / Bilecik
Abak * / Aydın / Çine 
Abidiye * / Seyhan / Ceyhan
Abakolu * / Kastamonu / Daday
Abiğe * / Erzincan / —
Abiğevir / Diyarbekir / —
.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues