La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Güneydoğu Anadolu Projesi: Sosyal ve Ekonomik Sorunlar


Auteur :
Éditeur : Vyayınları Date & Lieu : 1987, Ankara
Préface : Pages : 168
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Sek. Gün. N° 1817Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Güneydoğu Anadolu Projesi: Sosyal ve Ekonomik Sorunlar

Güneydoğu Anadolu Projesi

Murat Şeker

Vyayınları

Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sosyal hareketliliğe en fazla açık olan Gezici Tarım İşçileri üzerinde yapılmış bir araştırmanın bir sunumu olduğu gibi, GAP adı ile adlandırılan büyük sulama projesinin ülke ekonomisine ve yöre insanlarına yapacağı etkilerin bir incelenmesidir. Güneydoğu Anadolu Projesi ile birlikte ortaya çıkması beklenen gelir artışları yanında, yapısal değişime bağlı olarak Tarım işçilerinin de giderek sayısal bir artış göstereceklerinin ve bunlann bu gelir artışlarından yararlanabilmelerinin farklı siyasalara bağlı olduğunun savunulduğu çalışmada Tarım İşçilerinin 'köylü' olarak varsayılmalarına karşı çıkılmaktadır.



ÖNSÖZ

Bu araştırmanın somutlaştırılması 1986 yılı başlarında söz konusu olmuştur. Türk-İş ve Tarım-İş bünyesi içinde de ortaya çıkmış olan bir ihtiyacın da baskısı ile ve Asya-Amerika Hür Çalışma Enstitüsü'nün yönlendirmesi ve desteklemesi ile araştırmanın kısa bir süre içinde gerçekleştirilmesi mümkün olmuştur.

Araştırmanın kitap halinde yayınlanmak üzere baskıya girdiği günlerde (Nisan 1987 sonları) Ankara’da "Türkiye'de Tanmsal Yapıların Gelişimi 1923-1987" başlığı altında üç gün süren bir sempozyum yapılmıştır. Araştırma içinde değindiğim pek çok konu da bu sempozyum içinde işlenmiştir. Ancak, sempozyum bildirileri ile benim bu kitapta işlediğim düşünceler arasında çıkan pek çok farklılık tartışılma olanağı bulamamıştır.

Önceleri, bu önsöz içinde bu farklılıkları gündeme getirmeyi düşündüm ama, sonradan, bunu daha kapsamlı bir yazıya konu yapmak üzere bu düşünceden vazgeçtim.
Burada belirtmem gereken daha farklı bir sempozyum ise 18-21 Kasım 1986 tarihlerinde Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yapılmıştır. Güneydoğu Anadolu Projesi üzerine yapılan bu sempozyum bildirilerinden bu çalışmam içinde derinlemesine yararlandım. Ziraat Fakültemizin hemen hemen bütün üyelerinin çalışmalarının bir sonucu olan bu bildirilerin çok kapsamlı bir çalışmanın ürünü oldukları derhal anlaşılmaktadır. Böylesine büyük bir eşgüdümlü çalışmayı başarabildikleri için kendilerini hem kıskandım hem de aynı üniversitenin mensubu olduğum için gururlandım.

Bu çalışma, ne başlangıç ne sonuç; uzun bir süredir devam eden bir ilginin ilerde tamamlanması gereken bir aşamasını belgeliyor. Bunu yapmamda yardımlarını gördüğüm ve adlarını burada saymama olanak olmayan pek çok kişi var. Yalnızca birkaç isim verebileceğim; araştırmanın planlanması ve yürütülmesinde yardımlarını gördüğüm Şanar Tayşi ve önder Aker, ayn. şekilde, AAFLl Direktörü Jeff Ballinger, Uygulamada yardımcı olan Karataş Belediye Başkanı Fuat Karataş, araştırmaya katılan, Dr. Aygen Erdentuğ, Dr. Füsun Çuhadaroğlu, Dr. Hilmi Çuhadaroğlu, Hülya Sayın, Dilek Kalfa, Emel Horasan, Özcan Sezer, Adnan Türegün, Recep Varçın, soru kağıdının hazırlanmasında ve değerlendirme aşamalarında görüşlerini bildiren, Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, Prof.Dr. Özer Ozankaya, Doç.Dr. Bilsay Kuruç, Doç.Dr. Çelik Aruoba ve Dr. Muzaffer Sencer; kendilerine müteşekkirim.

Aynca eşim Nilgün ve oğullarım Deniz ve Ata Ufuk Şeker, yaz tatillerini Çukurova'da benim yanımda geçirmeye razı olarak benim direncimi artırdılar ve üstelik eşim fiilen çalışmalara katıldı; onlara da teşekkür ediyorum.
Araştırmam sırasında pek çok il ve ilçe idarecisi ile görüştüm ve yardımlarını gördüm. Ayrıca, DSİ, Bölge Müdürleri, Tarım Müdürleri, Türk-lş Çukurova Bölge Temsilcisi ve Tanm İş Bölge Temsilcisi bana yardımcı oldular. Yine, görüştüğüm, yöre Hakim ve Savcı'Iannm da gözlemlerinden yararlandım. Teşekkür ediyorum.

Kadınlan, Çocuktan ve Erkekleri ile Gezici Tanm İşçileri bana yardım edenlerin başında sayılmalıdır. Onlara teşekkür ediyor ve erkeklerden ve çocuklardan şimdilik özür dileyerek bu kitabı Kadın Gezici Tanm İşçilerine ithaf ediyorum.

Murat Şeker

Giriş

Ülkemizdeki tarım kesiminde çalışanlar üzerine 1977 tarihinden başlayarak bir araştırmayı daha önceden yapmıştık. Bu çalışmamızı 1986 tarihinde bastırma olanağı bulabildik (Şeker: 1986). Bu çalışmada, genel olarak tarım işçilerinin ve bazı köylü kesimlerin sorunları üzerinde durulmakta ve tarım işçiliğinin gelişimi üzerine bazı hipotezler sınanmaktadır. Gezici tarım işçileri için de, "geleneksel bir yapı içinde yaşamlarını sürdürüp modern bir yapı içinde çalışmakta olduklarından, bu çelişkili etkileşimin doğuracağı belirsizlik durumu içinde yer alacaklardır" (Şeker, 1986;14) önermesi kullanılmakta ve bu belirsizliğin kalıcı olmayacağı ve yakın bir gelecekte yeni koşullara uyum sağlanacağı şeklinde bir düşünce öne sürülmektedir.
Elinizdeki bu çalışma, yukarda değinilen araştırmanın bir yinelenmesi değildir, önceki araştırmada sınanan hipotezlerin varsayım (assumption) kabul edilerek sorun alanımızın daha değişik yönlerinin bir incelenmesi çabasıdır. Diğer bir deyişle, elinizdeki bu çalışma, önceki çalışmaya bağlı ve ona dayanarak daha ilerlere gitmeye çalışan bir çabanın ürünüdür.

Bu yeni çalışmamızın önemli nedenlerinden biri, giderek gerçekleşme yolunu tutan önemli ekonomik ve teknolojik gelişmelerdir. Bu gelişmelerin en önemlisi, inanılmaz boyutlardaki Güneydoğu Anadolu Projesi (Bundan böyle GAP şeklinde anılacak) ve bu projenin beklenen etkileridir. Konumuz bakımından ilginç olan, GAP'nin genel olarak ekonomik boyutlarının üzerinde durulmuş olmasına karşın, sosyal etkilerinin üzerinde hemen hiç durulmamış olmasıdır, öte yandan, ekonomik boyutlar üzerinde durulurken de, kimi konulara daha az itina gösterildiğine dair işaretler bulunmaktadır. Yine, GAP'nin ülke bütünü içinde ve özellikle Çukurova'da yaratabileceği etkiler üzerinde duran hiçbir çalışmaya rastlamadık.

.....

 




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues