La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Orgeneral Muğlalı Olayı, Otuzüç Kurşun


Auteur : Multimedia
Éditeur : Yurt Date & Lieu : 1992, Ankara
Préface : MultimediaPages : 336
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 145x215 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 2543Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Orgeneral Muğlalı Olayı, Otuzüç Kurşun

Orgeneral Muğlalı olayı, otuzüç kurşun

"Orgeneral Muğlalı olayı, otuzüç kurşun" Bütün eserler dizisinin 15 numaralı kitabıdır. Bu eser de Belge uluslararası yayıncılık tarafından şubat 1990 tarihinde İstanbul'da yayınlanmış ve kısa sürede toplatılmıştır. İsmail Beşikçi ve yayınevi hakkında dava açılmıştır. Ünlü 142. maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla kitabın davası düşmüştür.


ÖNSÖZ

Bu araştırma Bilim yöntemi’nin Türkiye'deki uygulanması ile ilgili dizinin beşincisidir.* Bu incelemede "Orgeneral Mustafa Muğlalı olayı" olarak da bilinen "Otuzüç kuşun" olayı üzerinde durulmaktadır. Olayla ilgili TBMM tutanakları ve tanık ifadeleri verildikten sonra olayın temel nedenleri açıklığa kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Daha sonra, Türk üniversitesinin, Türk "solu"nun ve Türk "sosyalist" hareketinin, Kürt sorununa yaklaşım biçimi ele alınıp eleştirilmektedir.
Bu diziye Cumhuriyet tarihinden seçtiğimiz öteki olgularla devam edeceğiz.

Ankara, Mart 1978
İsmail Beşikçi

* Daha öncekiler için bk.
Bilim yöntemi Türkiye'deki uygulama I. Kürtlerin mecburi İskanı, Yurt kitap-yayın, Istanbul 1991, 205 s.
Bilim yöntemi Türkiye'deki uygulama 2. Türk tarih tezi, güneş-dil teorisi ve Kürt sorunu, Yurt kitap-yayın, İstanbul 1991, 216 s.
Bilim yöntemi Türkiye'deki uygulama 3. Cumhuriyet Halk Fırkası'nın tüzüğü (1927) ve Kürt sorunu, Yurt kitap-yayın, İstanbul 1991, 248 s.
Bilim yöntemi Türkiye'deki uygulama 4. Tunceli kanunu (1935) ve Dersim jenosidi, Yurt kitap-yayın, İstanbul 1992, 276 s.


11 Yıl 9 ay sonra
İKİNCİ ÖNSÖZ

Bu inceleme, 1978 yılının Mart ayında, basıma hazır bir biçimde Komal Yayınevi'ne teslim edilmişti. Bu da, bundan önceki incelemede olduğu gibi, 1978, 1979, 1980 yıllarında basılamadı. Komal Yayınevi, 12 Eylül döneminde, bu incelemeyi de kaybetti.

Bu kitap, olayın yeniden incelenmesi sonucunda hazırlanmış değildir. 1977-1978 yıllarında hazırlanan notlardan ve müsvettelerden yararlanılarak kaleme alırımıştır. Bu notlarda ve müsvettelerde hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Daha doğrusu, hep, 1977-1978 koşulları dikkate alınmıştır. Bu bakımdan okuyucuların, bu incelemeyi, 1978 yılında yayınlanmış gibi düşünmeleri ve davranmaları gerekir, kanısındayım.

Bu konuyu bugünkü koşullar içinde incelemeye çalışmak, kuşkusuz çok daha farklı bir metin ortaya çıkarır. Fakat, daha önceki ve daha sonraki çalışmaları dikkate alarak, 1977-1978 koşullarının göz önüne alınmasının daha yararlı olduğunu düşündüm.

Bütün bunlara rağmen, bu İkinci önsöz'de söz etmeden geçemeyeceğim bir kitap var: Genç gazetecilerden Günay Aslan'ın, 1989 Yunus Nadi armağanı kazanan röportajı. "Yas tutan tarih 33 kurşun" (Pencere yayınları, İstanbul, Kasım 1989). Bu röportajda, 1943 yılında kurşuna dizilen "33" kişinin, bugün yaşayan yakınlarıyla yapılmış röportajlar yer almaktadır. Olayın çok dikkate değer bazı yönlerine değinilmektedir. Röportaj kitaplaşmadan önce, Cumhuriyet dergide yayınlanmıştır (Sayı 174, 12 Temmuz 1989, s. 21-23).

Öte yandan Günay Aslan'ın kitabına yazdığı önsöz'de, Musa Anter, sahibi olduğu Dicle Kaynağı gazetesinin, 16 Aralık 1948 tarihli sayısında, "Otuzüç Kurşun" olayını manşet yaptıklarını, "İçişleri Bakanının cevabı tatminkar değildir!" biçiminde yazdıklarını belirtmektedir. "Orgeneral Mustafa Muğlalı olayının veya "Otuzüç kurşun" olayının incelenmesi sırasında bu bilgilerin de dikkate alınması gerektiği kanısındayım.

Belge yayınlarına bu incelemeyi gün ışığına çıkardığı çin teşekkür ediyorum.

Ankara, Aralık 1989
İsmail Beşikçi




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues