La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürtlerin 'mecburi iskân'ı


Auteur : Multimedia
Éditeur : Komal Date & Lieu : 1977, İstanbul
Préface : MultimediaPages : 256
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 133x194 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 612Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürtlerin 'mecburi iskân'ı

Versions

Kürtlerin 'mecburi iskân'ı

«... Bu araştırmada Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir olgusu üzerinde durulmuştur. Bu, Kürtlerin, kitleler halinde mecburi iskana tabi tutulmaları, yani sürgüne gönderilmeleri ile ilgilidir. Bu, Türkiye'deki, özellikle Kürdistan'daki sınıfsal ilişkileri, kapitalizm'in gelişmesi sorunlarını derinden derine etkilemiş bir olgudur. Çünkü, uzun bir zaman süreci içinde uygulanmıştır. Cumhuriyetin ilânından itibaren bütün tek parti döneminde, bu uygulama vardır. Bilim, bu olguyu, öteki olgularla bütünlüğü içinde, yani hem mekân, hem de zaman boyutunda kavramak zorundadır. Öteki olgulardan nasıl etkilendiğini, onları nasıl etkilediğini, bütün çeşitlilikleri ile, çelişme ve değişmeleri ile, iç ve dış dinamikleri ile kavramak durumundadır. Bunun temel hareket noktası ise, gerçek somut olan Kürt ulus olgusunun kabulüdür. Bu kabul yapılmadan, yani gerçek somut kabul edilmeden, «Türkiye'nin sınıfsal yapısı», «Türkiye'de kapitalizmin gelişmesi», «Kürdistan'da kapitalizmin gelişmesi », «Bölgeler arası dengesizliğin gelişmesi», «Doğu'nun geri kalması», «Doğu'nun geri bırakılması gibi konuları açıklığa kavuşturmak mümkün değildir. Gerçek somut kabul edilmeden, gerçek somut gizlenerek, gözardı edilerek somut gerçeğe (nesnel gerçeğe) ulaşılamaz...»


ÖNSÖZ

Bu araştırmada söylenenler, Türkiye'de şimdiye kadar söylenenlerden epeyce bir farklılık gösteriyor. Bunun nedeni,yazarın olgulardan hareket etmesi ve olgulara dayalı olmasıdır. Şimdiye kadar, «Bütün olgular birbirine bağlıdır ve değişme içindedir, nesnel gerçeği kavramak için olgular arasındaki bağlantıları ve bütünlüğü çok iyi kurmak gerekir» denmiştir. Fakat, Kemalist ideolojinin, yani Resmi İdeolojinin etkisi ile olgulardan çok önemli biri, Kürt ulus olgusu ısrarla ve bilinçle tahlillerin ve araştırmaların dışında tutulmuştur. Bu, Türkiye'de yaşayan herkesi Türk sayan bir anlayıştır. Biz ise, Resmi İdeolojiye, yani Kemalizm'e hiçbir zaman itibar etmedik. Bütün olguları, bu arada Kürt olgusunu da çeşitli boyutları ile vermeye çalıştık. Böyle olunca bu iki tutumun ulaştığı sonuçların birbirinden çok farklı olması doğaldır. Çünkü, birincisi, Resmi İdeolojinin sübjektif alanından kaynaklanmakta ve Resmi İdeolojinin istediği biçimde davranışta bulunmaktadır. İkincisi ise, yaşanan, objektif hayattan kaynaklanmaktadır. İşte, bu araştırmada söylenenlerin, şimdiye kadar söylenmiş olanlara karşı epeyce bir farklılık göstermesinin temel nedeni budur.

Burada, ikinci bir konu daha ortaya çıkmaktadır; 0 da şu: Türkiye'de düşünce özgürlüğünün kısıtlanması denildiği zaman hep TCK 141-142. maddeleri akla gelmiş ve buna karşı mücadele yapılmıştır. Halbuki Kürt sorununun anlatılmasında düşüncenin kısıtlanması, daha 141-142. maddeler işe karışmadan engellemeler yapılmaktadır. Zaman zaman Üniversitelerin çeşitli kurulları, zaman zaman kitle haberleşme araçları, zaman zaman da Türk «solu» ve Türk «sosyalist» hareketinin önemli bir bölümü 141-142. maddelerin gereklerini yerine getirmektedirler. Sansür uygulamaktadırlar.

Bu araştırmada kullanılmış kaynaklar, bilinmeyen, ulaşılmayan kaynaklar değildir. Yalnız, Kemalist İdeoloji dolayısiyle daima gözden uzak tutulmuş, dikkate alınmamış kaynaklardır. Okuyucular bu kaynakları her zaman denetleme olanaklarına sahiptirler. Bu bakımdan kaynakların baskı tarihleri, yayınevleri, sahife numaraları, hatta basıldıkları matbaa tam olarak verilmeye çalışılmıştır.

Bu araştırmada olgulara, bilim yöntemi ile yaklaşmanın nasıl olacağına dair bir «Giriş»ten sonra, Cumhuriyet tarihinden seçilmiş bazı olgular üzerinde durulacaktır. Bu olguları, Türk Üniversitesinin ve Türk «sosyalist» hareketinin nasıl değerlendirdikleri açıklanacaktır. Bu kitapta sadece, mecburi iskan olgusu incelenecektir.

Görüldüğü gibi bu araştırma Bilim Yöntemi* kitabının bir devamıdır. Bilim Yöntemi'nin Türkiye'deki uygulaması ile ilgilidir. Çeşitli olgulara dayanılarak Türkiye'de «bilimsel» denilen bilgilerin nasıl üretildiği konusu üzerinde durulmaktadır.

Kasım / 1976
İsmail Beşikçi




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues