La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Medyamorfoz


Auteur :
Éditeur : Avesta Date & Lieu : 2000, İstanbul
Préface : Pages : 192
Traduction : ISBN : 975-7112-84-4
Langue : TurcFormat : 125x195 mm
Code FIKP : Liv. Tr.Thème : Sociologie

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Medyamorfoz

Medyamorfoz

Akvaryum*

Sinirden gıcık oldum
Savaştan sonra bir gece
Fırlattım attım televizyonu
Pencereden aşağıya
Biraz kaba bir çocuk olduğum için
Dedim ki kendi kendime
Eğer biraz şansım varsa
Düşer bu televizyon
Tam da kafasının ortasına
Aşağıdan geçen bir subayın
Neyse ki azad oldu gözlerim
Baktım akvaryumun küçük dalgıcına
O da alaca bulaca kayaların arasına
Sıkışmış bir hazineyi arıyordu, Gariban...

* Fransız protest şarkıcısı Renaud'nun 1991 tarihli "Marchand de Cailloux" (Taş satıcısı) adlı CD'sinden.

 


MERHABA!

Medyamorfoz'da Türk medyasının değişim - dönüşüm devrelerini sergilemeye çalıştım. Güncelliği izlerken son 10 yıl içinde gazetecilerin, muhabirlerin, yazarların, gazete patronlarının bu arada biz okurların nasıl ve neden değiştiğini anlamak gerekiyordu. Değişimin olumlu ve olumsuz yanlarını irdelerken, yozlaşma ve çürümenin kaçınılmaz olmadığına hep inandım.

Medyamorfoz'da son 5 - 10 yılda çeşitli yayın organlarında çıkan yazıları bir araya getirdim. Buradaki yazıların önemli bir bölümü Özgür Gündem - Özgür Ülke - Yeni Politika - Demokrasi gazetelerinde çıkmıştı. Bir kısmı ise Radikal İki, Liberation ya da BBC'de yayınlandı. Bazıları ise panel, toplantı, mahkeme salonu ve açık oturumlarda yaptığım konuşmaların, yazılı metin haline getirilmiş şekli. Bu kitapta ilk kez yayınlanan birkaç yazı da var.

Kitabı oluştururken, tüm metinlerin üzerinden bir kez daha geçtim ve bazı değişiklikler yapmayı gerekli gördüm. Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış olan yazılarla çeşitli ülke ve kentlerde yapılmış olan konferans metinlerini bir araya getirirken, konusal bütünlüğe önem vermeye çalıştım. Ayrıca, bazı yazıların gazete arşivlerinde kalmasına da gönlüm razı olmadı. Hele bizimkisi gibi, havaya uçurulan, yasaklanan, polis baskınlarına uğrayan bir gazetede çıkmış olan yazıların bir araya getirilmesi, belki de, gerek fikir bütünlüğü sağlaması, gerekse topluca başvuru kolaylığı sağlaması açısından olumlu bir girişim olabilir. Okullardaki dersler, muhabirlik, panel, açık oturum gibi faaliyetlerin yanısıra çevirmen olarak çalıştığım uluslararası konferansların yoğunluğu nedeniyle; şimdiye kadar kendime huzurlu iki ay ayırıp, "Apoletli medya" başlıklı kitabımdan sonra tasarlamaya başladığım "Mülksüzlerin medyası" kitabını yazmaya bir türlü başlayamadım. Ancak bu kitaptaki yazılar, okura böyle bölük pörçük bir şekilde sunulsa da, sonuç olarak "Mülksüzlerin medyası"nın iskeletini oluşturuyor.

Bu kitabın oluşmasında çabalarını esirgemeyen, uzun süre "Demokrasi" gazetesinin Medya sayfası editörülüğünü yapan Umur Hozatlı'ya, kapatılan dört gazetenin tüm çalışanlarına, Avesta yayınlarının yöneticisi Abdullah Keskin'e, kitap taslağının ilk editörü olan Levent Cinemre'ye, Pusula yayıncılıktan Barış Yücel Turan'a, yazıları faksla gazeteye göndermeden önce okuyup gerek Türkçesi gerekse içeriğiyle ilgili görüşlerini belirten ve bu kitabın kapağını tasarlayan Kemal Gökhan Gürses'e ve kapak resmini yapan Esat Tekand'a 'zor spas!'

Ragıp Duran
İstanbul, Ekim 2000




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues