La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Savaş Ekonomisi


Auteur :
Éditeur : Avesta Date & Lieu : 1998, İstanbul
Préface : Pages : 168
Traduction : ISBN : 975-7112-43-7
Langue : TurcFormat : 125x195 mm
Code FIKP : Liv. Tr.Thème : Économie

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Savaş Ekonomisi

Savaş ekonomisi

Türkiye 90'lı yıllarda tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Giderek üretken olmayan bir ekonomiye -rant ekonomisi- yönelirken, dünyanın ikinci en yüksek enflasyon oranına sahip ülkesi konumuna yükseliyor ve halkın yaşam düzeyi gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Buna karşın, akademik çevreler bütün bu olan biten karşısında bize tatmin edici bir açıklama sunamıyorlar ya da sunmuyorlar. Oysa yabancı basında Türkiye hakkında çıkan hemen her yazıda, Türkiye'nin "Kürt sorunu"ndan kaynaklanan iç güvenlik giderlerinin yılda 10 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Bu kitap Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin doğrudan "Kürt sorunuyla" bağlantılı olduğunu, bunun somut mekanizmalarını göstermeye çalışarak ve doğrudan olgulara dayanarak ortaya koyma çabasıyla yazılmıştır ve aynı zamanda yıllardır "görmezden gelinen" bu olgunun artık Türkiye'deki aydınlar tarafından daha ciddi çalışmaların konusu olması gerekliliğini vurgulamayı amaçlamaktadır.


GİRİŞ

Son yıllarda, özellikle 90'lı yıllardan itibaren, gazetelerin ekonomi sayfalarını düzenli olarak izleyen herhangi birisi rahatlıkla şu kanıya ulaşabilir: Türkiye'de ekonomik faaliyetler sanki tek bir alanla, finans alanıyla sınırlı olarak yürütülmektedir.

Bunun böyle olması da son derece doğaldır. Çünkü gerek gazetelerin ekonomi sayfalarında, gerekse sayıları giderek artan 'ekonomi' dergilerinde şöyle bir görüntüyle karşılaşacaktır: Bir yandan elinde çeşitli büyüklüklerde meblağlar tutan kişiler ya da kurumlar vardır. Diğer yanda ise bu kişi ya da kurumlara paralarına en fazla getiri sağlayacak finansal yatırım seçenekleri sunan 'ekonomistler' ya da finansal analistler' bulunmaktadır. Bu seçenekler ise hepimizin bildiği gibi, zaman zaman getiri oranlarına göre öne çıkan, borsa, devlet bono ve tahvilleri, döviz ya da çeşitli yatırım fonlarından oluşmaktadır. Çeşitli değerlendirmeler yapılmakta,  elde bulundurulan meblağlar belirli finansal getiri araçlarına yatırılmakta, sonuçta da 'rant' olarak tabir edilen karlar elde edilmektedir.

Gerçekte bu durum, Türkiye toplumunun son yıllarda yabancısı olmadığı bir olgudur ve çeşitli kavramlarla da dile getirilmektedir: 'Rant ekonomisi', 'rantiyeler'...vb.

Bununla birlikte, ekonomi üzerine yayınların sadık bir izleyicisi olan kişi nasıl olup da bu boyutlarda bir 'rant ekonomisinin' ...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues