La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt Aydını Üzerine Düşünceler


Auteur : Multimedia
Éditeur : Yurt Date & Lieu : 1991, Ankara
Préface : MultimediaPages : 152
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 145x215 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 2558Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürt Aydını Üzerine Düşünceler

Kürt aydını üzerine düşünceler

Türkiye'de. Kürtçe yasaklanmış bir dildir. Kürt adının ve Kürdistan adının kullanılması yasaklar kapsamındadır. Kürtlerden, Kürtçe'den, Kürtlerin ulusal ve demokratik haklarından söz edenler, Türk insanlarının milli duygularını zedeledikleri, rencide ettikleri gerekçesiyle yargılarımışlar, cezalandınlmışlardır. "Türkiye'de yaşayan herkesin anadili. Türkçe'dir" şeklinde bir yasa bile yapılmıştır. Bu yasayı uygulamak için çaba gösterilmiştir. Bu, 19 Ekim 1983 tarihli ve 2932 sayılı olup "Türkçe'den başka dillerde yapılacak yayınlar hakkında kanun" adını taşımaktadır. Bu ve benzer konularla ilgili olarak Türk Devleti'nin ırkçı ve sömürgeci politikası eleştirilebilir. Bu konularda çok şey söylenebilir. Bu, elbette gerekli ve yararlı bir çalışmadır. Fakat, konuyu başka bir açıdan daha irdelemek gerekmektedir. Bu incelemenin amacı budur. Bu incelemede, Kürt aydınlanyla ilgili bazı düşünceler ifade edilmeye çalışılacaktır.

Kürtlerin Ortadoğu'daki nüfusu 30 milyonu aşkındır. Kürdistan'ın ülke olarak genişliği 550 bin kilometre karenin ...


ÖNSÖZ

Aydınsız bir toplum düşünülemez. Her toplum aydınını üretmiştir. Fakat, Kürt toplumu aydınına sahip olmayan bir toplumdur.

Kürdistan, emperyalist ve sömürgeci müdahalelerle bölünmüş, parçalanmış ve paylaşılmış bir ülkedir. Kürt ulusu, bölünmüş, parçalanmış ve paylaşılmıştır. Bu emperyalist ve sömürgeci müdahaleler, Kürt toplumunu çürütmüştür. Kürt toplumu çürümüş bir toplumdur.

Kürt toplumu yoksul bir toplumdur. Kürtlerin burjuvazisi oluşamamıştır. Feodal sınıf burjuvalaşmadan ajanlaştırılmıştır. Böylece, ulusallık iddia edebilecek temel bir sınıf çürütülmüştür. Kürt toplumunun aydınları da yoktur.

Kürt toplumunu yeniden kurmak gerekir. Yeni toplum için yeni insanlar gerekir. Yeni insan nasıl yetişecektir? PKK'nın düşüncesi ve eylemi yeni insanın nasıl oluşacağı konusunda önemli ipuçları vermektedir. Yeni insanın önemli niteliklerinden biri, "ulus için fedakârlık", "vatan için özveri'dir. Bu kitapta, (2) numaralı dipnotunda, (s. 65) bu fedakârlığın ve özverinin küçük bir örneği verilmiştir. Bu, hiçbir zaman, PKK'dan önceki hareketlerin inkârı, yok sayılması anlamına gelmez. Genç bir PKK’lı arkadaşın Musa Anter'le yaptığı tartışma bu bakımdan önemlidir. Genç PKK'lı "... sizin kuşak Kürdistan için hiçbir şey yapmadı, biz sıfırdan başladık..."diyor. Musa Anter'in hiçbir öfkeye kapılmadan, övünerek söylediği şudur: "... Sizlerin geçmişi daha soğukkanlı bir şekilde değerlendirmeniz gerekir. Bizim kuşak da, eksi kaçlardan sıfıra yükselebilmek için çok büyük çaba sarfetti..."

Geçmişte, gerek sağda, gerek solda yer alan hareketleri “geleneksel hareketler" olarak nitelendirmek mümkündür. Kürdistan için yeni olan PKK'nın düşüncesi ve eylemidir. Üzerine ölü toprağı serpilmiş Kürt toplumu, PKK'nın düşüncesi ve eylemiyle sarsılmıştır. Kürt sorunu konusunda kitaplar yazmak, dergi çıkarmak, siyasal programlar çıkarmak, kuşkusuz önemlidir. Bunlar da önemli hizmetlerdir. Fakat, Kürt toplumunu sarsan, PKK'nın düşüncesi ve eylemi olmuştur. Önyargılarla, PKK'nın, PKK önderliğinin reddedilmesi, küçümsenmesi son derece yanlıştır. Kürtler, PKK konusunda daha ciddi, daha etraflı, daha soğukkanlı düşünmek durumundadırlar. PKK'nın kendini nasıl ifade ettiğini, PKK'nın kendi yayınlarından izlemek durumundadırlar.

Bu kitapta, PKK'nın önemli bir konuda eleştirisi yapılmaktadır. PKK çeşitli çevreler tarafından, çeşitli nedenlerle eleştirilmektedir. PKK en çok demokrasi konusunda eleştirilmektedir. PKK demokratik olmamakla, despot olmakla suçlanmaktadır. Bunlar bazen suçlama, bazen da eleştiri olarak ifade edilmektedir. Suçlamalar çirkindir. Eleştirilerin çoğunaysa katılmak mümkün değildir. Çünkü:

Kürdistan'da devletlerarası sömürge sistemi kuran devletlerin hiçbiri demokratik değildir. Türkiye, İran, Irak, Suriye demokratik devletler değildirler. Sovyetler Birliği için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Demokratik kurumlar ve demokratik gelenekler açısından Türkiye'nin, İran, Irak, Suriye olmadığı bilinmektedir. Fakat, Türkiye'nin Kürdistan'ı yönetmesinde de demokratik kurumları, demokratik gelenekleri görmek olası değildir. Kürdistan'da insan haklarının kırıntısı bile yoktur. Durum buyken soyut bir demokrasi isteği çok anlamlı görünmemektedir. PKK'nın demokratik değerler açısından eleştirilmesinde bu konulara da dikkat edilmelidir. Örneğin Türkiye, Kürdistan'ı illegal güçleriyle yönetmektedir. Soyut demokrasi tartışmaları, demokrasi isteği, bu devlet terörünü geriletebilir mi? Kararnamelerin sadece Kürdistan için, hazırlandığı ve Kürdistan'da uygulandığı açık bir gerçektir.

Kürdistan'da demokrasiyi kurmak ve geliştirmek, çok sesliliğin oluşmasına engel olmamak, çeşitli görüşlerin varlığını kabul etmek, "tek geçerli olan bizim söylediğimizdir", anlayışında olmamak, elbette önemlidir. Fakat, Türkiye, İran, Suriye, Irak gibi devletlerin demokratik olmayan yapılarını da hiçbir zaman gözden ırak tutmamak gerekir.

Bu incelemede, Kürt aydın konusunun bazı boyutlarına dikkat çekilmiştir. Bu konunun çeşitli incelemelere ve eleştirilere ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir.

Bu incelemenin sonunda, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren, "The Fund For Free Expression"kurumunun iki mektubuna, o mektuplara tarafımızdan verilen cevaplara da yer verilmiştir. Gazeteci - yazar Uğur Mumcu'nun yazısı ve o yazıya verilen cevap, yine, kitabın sonunda yer almaktadır. Bu mektupların ve yazıların da aydınlar sorunuyla yakından ilgili olduğu düşünülmektedir.

Bu incelemeyi yayınlayan, iyi bir yayın olması için gerekli titizliği gösteren "Yurt kitap – yayın"a teşekkür ediyorum.

Ankara, Temmuz 1991
İsmail Beşikçi




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues