La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Derin Devlet, 1950-2007


Auteur :
Éditeur : Detay Date & Lieu : 2007-01-01, İstanbul
Préface : Pages : 684
Traduction : ISBN : 9944-314-02-1
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 8086Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Derin Devlet, 1950-2007

Derin devlet, 1950-2007

Cüneyt Arcayürek

Detay

"Derin devlet nedir? Derin devlet aslında kontrgerillanın başkalaşmasıdır. Her ülkede farklı adlarla anılan örgüt, NATO tarafından organize edilir. Faaliyetleri tüm ülkelerde Başbakan ve Cumhurbaşkanı düzeyinde izlenir. Elemanları, ağırlıklı olarak Panama ve Amerika'da eğitim görürler. 11 Eylül sonrasında NATO tarafından revizyondan geçirilmiş ve ellerindeki teknoloji iyileştirilmiştir. Şu an kendilerine ait özel hapishaneleri de vardır."

Bu örgütler; sol siyasi güçlere karşı gizli bir savaş yürüttüler... Bir dizi terörist saldırı ve insan hakları ihlallerinde yer alıp, trenlerde ve pazar meydanlarında gerçekleştirilen bombalı katliamlardan (İtalya), rejim karşıtlarına sistematik işkence uygulanmasına (Türkiye), sağ kanat askeri darbelerin desteklenmesinden (Yunanistan ve Türkiye) muhalif grupların paramparça edilmesine uzanan geniş bir saldırı yelpazesinde kullanıldılar...



Cüneyt Arcayürek
- Gazeteci. Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Bir süre Tıp Fakültesine devam etti. Çeşitli gazetelerde çalıştı. Akis dergisinde yazarlık ve yazı işleri yönetmenliği yaptı. Demokrat Parti yöneticileri ile ilgili yazısı yüzünden 1956'da tutuklandı ve cezaevinde yattı. Bir süre Turizm Bakanlığı bünyesinde görev aldı ve basın ateşe yardımcısı olarak Almanya'ya gitti. Ancak aktif gazetecilik tutkusu nedeniyle tekrar yurda döndü. Hürriyet gazetesinin Ankara temsilcisi oldu. Büyük yankılar uyandıran, çeşidi soruşturmalar ve davalar açılmasına yol açan ancak Arcayürek'e Yılın Gazetecisi unvanını kazandıran "Johnson'un mektubu" haberiyle ün sağladı. Hürriyet gazetesinden bir süre ayrılıp Milliyet ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. Sonra tekrar Hürriyet gazetesine döndü. Zürih muhabiri olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra serbest muhabir olarak çalıştı. Barış Harekân'ndan sonra Kıbrıs'a ilk giren gazeteci oldu. Gazeteciliği Cumhuriyet gazetesinde sürdürüyor.



"DERİN"... TANIMLAMALAR

Üzerinde yüzlerce kitap, makale, haber yazılmış olmasına karşın hâlâ "derin devlet"in varlığı ile kimler tarafindan yönetildiğini içeren, yadsınamaz bilgilerden yoksunuz.

Herhangi bir konuda nereden kaynaklandığı ve kimler tarafindan tezgâhlandığı bilinmeyen olaylar çözülemediği, sonuçsuz kaldığı zaman, başına bir "derin" sözcüğü eklenerek o olayın daha da gizemli bir içerik kazanmasına yardımcı olunuyor.

Örneğin; derin çatışmalar, derin hesaplaşmalar, derin tetikçiler, derin icraatlar, derin MİT, derin ifşaatlar, derin kulis, derin siyaset gibi.

Bu tanımlar arasında örneğin "derin MİT" bir anlam ifade edebilir. Zira istihbarat örgütleri hemen her Batı devletinde derin devlet faaliyetleriyle birlikte anılıyor.

Derin devlet kavramı, Türkiye'mizin siyasal ve sosyal yaşamına o denli girdi ki; Türk Dil Kurumu'nun internet sözlüğünde derin devlet sözcüklerinin karşısında şu ifade yer alıyor:

"Devletin çıkarlarını gözetip kolladığı öne sürülen, göz önünde olmayan, örtülü yasadışı güç."

Derin devlet kavramı ilk kez 1996'da, devlet-mafya-siyaset üçgenindeki kirli ilişkilerin ortaya çıkmasına neden olan Susurluk olayından sonra kullanılmaya başlandı.

Bu konuda uzun yıllar araştırma yapan, kitaplar yazan Talat Turhan, derin devleti, aynı adı taşıyan kitabında şöyle tanımlıyor:

"... Derin devlet nedir? Derin devlet aslında kontrgerillanın, başkalaşmasıdır. İlk önce kontrgerilla çıktı, sonra Gladio, sonra ...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues