La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu


Auteur :
Éditeur : Küyerel Date & Lieu : 1997, İstanbul
Préface : Pages : 286
Traduction : ISBN : 975-7030-02-3
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Eki. Vat. N°3939Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu

Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu

Tarık Ziya Ekinci

Küyerel

Bu kitap Kürt asıllı bir aydınımızın, Kürt sorununa demokratik ve barışçı bir çözüm getirme çabasının ürünüdür. Kitabın yazarı Sayın Dr. Tarık Ziya Ekinci ile 30 yıldan fazla bir süredir aynı sosyalist siyasal çizginin izleyicileri olarak tanışıyoruz. Kendisi Kürt sorununu bir aydın olarak yüreğinde duyarak olduğu kadar, Diyarbakır'da halkının arasında doktor olarak, Ankara’da Meclis’te milletvekili olarak, cezaevlerinde sanık ve hükümlü olarak ve yurtdışında siyasal sürgün olarak, yani tüm yönleriyle yaşayarak da tanımıştır. Bu kitap onun hem bu geniş ve çok yönlü deneyimlerinin bir yansıması hem de ülkesinin insanlarına karşı duyduğu sevgi yüklü sorumluluğunun bir ürünü ve kanıtıdır.

Okuyucuların dikkatini özellikle kitaptaki çözüm önerilerinin geçmişi canlandırmaya dönük olmadığına, tersine ilericiliği ve çağdaşlaşmayı hedeflediğine çekmek isterim. Gerçekten yazarımız Kürt sorununa yalnız insan haklarına dayalı, demokratik ve barışçı değil, fakat aynı zamanda çağa uygun ilerici çözümler getirmiştir. Öyle ki, Kürtlerle ilgili etnik bir sorunumuz olmasaydı bile, bu kitapta önerilmiş olan değişikliklerin çoğunun, özellikle yapısal sorunlarla ilgili olanların, Türkiye’nin ileri, çağdaş bir toplum olması için de geçerli olduğunu belirtmek isterim. Bu noktanın, yani önerilerin ilerici-çağdaş nitelikte olduklarının önemini ne kadar vurgulasam azdır. Çünkü bu öneriler uygulanınca yalnız Kürt sorunu çözülmeyecek, Türkiye de bir bütün olarak çağdaşlaşacak ve ileri gidecektir.



Dr. Tank Ziya Ekinci 1925’te Lice'de dünyaya geldi. Türkçeyi diğer okul arkadaşları gibi ilçenin tek ilkokulunda öğrendi. Ortaokulu ve Liseyi Diyarbakır'da okudu. 1949’da İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. İhtisas için bir süre Paris’te kaldı. 1957'de mütehassıs hekim olarak Diyarbakır'a yerleşti. Mesleki etkinliklerle birlikte aktif politika yaptı.

Demokrasi ve insan hakları konusunda yoğunlaşan politik çalışmalarını 1957-1960 arasında CHP'de ve 1960 darbesinden sonra da TİP'te yürüttü. 1965'te TİP Diyarbakır milletvekili seçildi. Meclis çalışmalarında da demokrasi, insan hakları ve kültürel hakların savunulmasına öncelik verdi.

12 Mart'ta Diyarbakır'da iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde de çeşitli polisiye tertiplerle 5 kez tutuklandı. 1982'de kısa bir süre özgür kalınca yurt dışına çıktı ve 1989'a kadar Paris'te yaşadı. 1989'da Türkiye'ye döndü ve İstanbul'a yerleşti.
Parlamento konuşmalarından oluşan Doğu Dramı adlı kitabı 1966’da yayımlandı.
1995'de yayımlanan "Devlet ve Ben" adlı kitabı, 12 Mart ve 12 Eylül'de yaşadığı acılı serüvenlere dayanan özlü bir devlet eleştirisidir.

Tarık Ziya Ekinci'nin, ayrıca, Sosyalist çevrelerce çıkarılan çeşitli dergi ve gazetelerde pek çok yazısı yayınlanmıştır.

 


Ouvrage complet


Téléchargement de document non-autorisé.



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues