La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türkiye'nin Kürt Sorunu Algısı


Auteurs : | | | | | | | | |
Éditeur : SETA Date & Lieu : 2009, Ankara
Préface : Pages : 160
Traduction : ISBN : 978-605-4023-05-9
Langue : TurcFormat : 183x280 mm
Code FIKP : 3514Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Türkiye'nin Kürt Sorunu Algısı

Türkiye’nin Kürt Sorunu Algısı
 
“Türkiye’nin Kürt Sorunu Algısı” başlıklı araştırma, SETA ve Pollmark’ın ortaklaşa düzenlediği bir çalışmanın ürünü. Araştırmanın temel amacı, ‘demokratikleşme açılımı’ tartışmalarının başladığı ve yoğun bir şekilde sürdüğü 2009 Ağustos ayı içinde gerek açılımın gerekse Kürt meselesinin toplum tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmaktı. Yapılan araştırmanın hem teknik detaylarını hem de grafikleri ve analizleri metnin ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
 
Türkiye, Kürt meselesini ilk defa tartışmıyor ve öyle görünüyor ki bu konu daha uzun yıllar gündemin en önemli konularından biri olacak. Fakat son yıllarda yaşananlar, öylesine baş döndürücü bir hızla gelişti ki ortaya çıkan dinamikler, sorunun aldığı yeni haller, etkilediği zeminler ve göründüğü alanlar alabildiğine karmaşıklaştı. Öyle ki meselenin siyasi dinamikleri ve konuşulduğu zeminler açısından yepyeni bir bağlam mevcut. Şüphesiz, bu yeni bağlam, meselenin, en az son 20 yıllık tarihinde biriktirdiği gerilimlerin, başarı veya başarısızlıkların, dönüşümlerin, kırılmaların üzerinde yükseliyor. Fakat bugün gelinen noktada, gerek sorunun kendisi gerekse sorunu etkileyen tüm aktörler açısından, 10 yıl öncesinin veya 20 yıl öncesinin diliyle konuşmanın imkanı kalmamıştır. Bu çerçevede, Kürt meselesi önümüzdeki dönemlerde de bütün ağırlığıyla Türkiye gündeminin en önemli siyasal sorunu olarak kalmaya devam etse bile, tartışmaların anlam bulduğu ve sorunun konuşulduğu çerçeve, farklılaşmak zorundadır.
 
İçinden geçtiğimiz dönemi, az veya çok, bu farklılaşmanın veya dönüşümün başladığı dönem olarak saymak abartılı bir tespit sayılmaz. Bu dönemin en önemli özelliği, Kürt meselesinin, medya, asker, siyasetçi üçgenine sıkışmış bir çerçeveden uzaklaşıp, kamuoyu vicdanında da somut bir karşılığı olan, siyasal önemi giderek teslim edilen bir sorun olarak kabul edilmesidir.

Elinizdeki araştırma ile, bu geçiş döneminin fotoğrafı çekilmiş ancak bununla sınırlı kalınmamıştır. Aynı zamanda bu dönemi de aşacak bir biçimde, Kürt meselesindeki yapısal ve dönemsel sıkıntılara değinilmiş, bunların kamuoyu tarafından nasıl algılandığı ortaya çıkarılmış ve tartışılmıştır. Araştırmamız toplumun Kürt meselesini nasıl algıladığı, çözümü nerede gördüğü, iktidar ve muhalefet partilerinin mevcut açılıma yönelik tutumlarını nasıl bulduğu, açılım çerçevesinde dillendirilen talepleri nasıl karşıladığı, sorunun kaynaklarının neler olduğu, toplumsal bütünlüğü sağlayan değerlerin neler olduğu gibi konularda oldukça ilginç ve önemli veriler sunuyor.
 
Ortaya çıkan veriler, hangi şekillerde ele alınırsa alınsın, Kürt meselesi üzerine yapılan tartışmalarda hem derinliği artıracak hem de farklı boyutları aynı anda görebilme imkanı sağlayacak bulgulardır. Bir kitaba dönüştürerek kamuoyunun dikkatine sunduğumuz bu araştırmanın, Kürt meselesinde, hangi siyasi pozisyonda olunursa olunsun, ezberleri bozacağını, doğruları tahkim edeceğini ve daha verimli bir tartışma zemini yaratacağını umuyoruz.

Taha Özhan
SETA Genel Koordinatörü


Identité

TÜRKİYE’NİN KÜRT SORUNU ALGISI

Bülent Aras - Ertan Aydın - Selin M. Bölme - İhsan Dağı - İbrahim Dalmış - Yılmaz Ensaroğlu - Hatem Ete - Talip Küçükcan - Taha Özhan - Hüseyin Yayman

SETA Yayınları VII
I. Baskı: Eylül 2009
ISBN: 978-605-4023-05-9
Tasarım & Uygulama: Harun Tan & Ümare Yazar
Baskı: Pelin Ofset, Ankara
POLLMARK 2009
SİYASET, EKONOMİ VE TOPLUM ARAŞTIRMALARI VAKFI PİYASA VE KAMUOYU ARAŞTIRMALARI
COPYRIGHT ©2009 SETA & POLLMARK

SETA
Reşit Galip Cad. Hereke Sk. No.10
GOP Ankara
Pbx: (0 312) 405 61 51
Faks: (0 312) 405 69 03
www.setav.org
info@setav.org

POLLMARK
Cevizlidere Cad. 44/21
Balgat Ankara
Pbx: (0 312) 472 28 18
Fax: (0 312) 472 21 17
www.pollmark.com.tr
info@pollmark.com.tr


 


Bülent Aras, Prof. Dr. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden doktora derecesi aldı. İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesidir. Halen SETA Dış Politika Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Ertan Aydın, Yrd. Doç. Dr. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden doktora derecesini aldı. Harvard Üniversitesi’nde iki yıl, Dartmouth Üniversitesi’nde bir yıl araştırmacı olarak bulunmuştur. Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Halen Pollmark yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir.

Selin M. Bölme, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktora çalışmalarına devam etmektedir. Halen SETA’da araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

İhsan Dağı, Prof. Dr., University of Lancaster’dan doktora derecesi aldı. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesidir ve Insight Turkey dergisi editörlüğünü yürütmektedir.

İbrahim Dalmış, Dr. ODTÜ’de sosyal psikoloji alanında doktora derecesi aldı. Halen Pollmark Genel Koordinatörlüğü görevini sürdürmektedir.

Yılmaz Ensaroğlu, İnsan Hakları için Diyalog Dergisi yayın yönetmenidir. Halen SETA Hukuk ve İnsan Hakları Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Hatem Ete, ODTÜ Sosyoloji Bölümünde doktora çalışmalarına devam etmektedir. Halen SETA Siyaset Araştırmaları Koordinatörlüğünü sürdürmektedir.

Talip Küçükcan, Prof. Dr. Warwick Üniversitesi’nde sosyoloji ve etnik ilişkiler alanında doktora yaptı. Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve YÖK Başkan Danışmanıdır.

Taha Özhan, New School of Social Research’te politik ekonomi alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir. SETA Genel Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Hüseyin Yayman, Yrd. Doç. Dr., Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktora derecesini aldı. Halen Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimiler Fakültesi’nde öğretim üyesidir.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues