La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürdistan'da Toplumsal Örgütlenmenin İlkeleri


Auteur :
Éditeur : Avesta Date & Lieu : , İstanbul
Préface : Pages : 200
Traduction : | ISBN : 975-7112-95-X
Langue : TurcFormat : 125x195 mm
Thème : Sociologie

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürdistan'da Toplumsal Örgütlenmenin İlkeleri

Kürdistan'da toplumsal örgütlenmenin ilkeleri

Uzun süre London School of Economics'de antropoloji üzerine dersler veren Fredrik Barth, özellikle siyasal antropoloji alanında onemli eserlere imza atmıştır. Norveçli olan Barth'ın bu kitabı, Kürdistan'da yapılan uzun bir alan çalışmasının sonucunda ortaya çıkmıştır Güney Kürt ülkesinin 1950'lerdeki toplumsal, ekonomık, sıyasal örgütlenmesi ile kültürel yapısı hakkında önemli bilgiler veren bu eser, yazıldığı dönemde antropolojik tartışmaların odağı olmuş ve özellikle sıyasal antropoloji alanında önemli teorik açılımlar sağlamıstır.

Barth'ın kitabı Kürtler üzerine yapılan antropolojik calışmaların en önemlilerinden biri olmakla birlikte, klasik antropolojinin kavram ve terimleriyle kaleme alınmıştır. Klasik antropolojinin sömürge ülkelerdeki iktidar ilişkilerinin gölgesinde ve sömürge iktidarlarına bilgi üretmek üzere son derece ideolojik olarak şekillendiği hesaba katıldığında, eleştirel bir bakışla okunması, elinizdeki kitabı çok daha değerli kılacaktır. Her kitapta olduğu gibi, bu kitapta da söylenenler kadar söylenmeyenler de vardır.


Identité

Fredrik Barth

Güney Kürdistan'da toplumsal örgütlenmenin ilkeleri

Avesta yayınları

avesta | Kürdoloji: 89 | 6
Principles of social organization in southern Kurdistan
Güney Kürdistan'da toplumsal örgütlenmenin ilkeleri (1953)
Fredrik Barth
İngilizceden Çevirenler:
Serap Rûken Şengül
Hişyar Özsoy

Editör: Abdullah Keskin
Kapak: Ahmet Naci Fırat
Kapak resmi: Caf Aşireti Reisi Adile Hanım
Tashih ve mizanpaj: Avesta
Birinci baskı: 2001, İstanbul
Baskı: Berdan matbaacılık

© Avesta yayınları, 2001
Tanıtım amacıyla yapılacak alıntılar dışında yayınevinin izni olmadan hiçbir şekilde çogaltılamaz

Avesta basin yayın reklam tanitim müzık dağitim ltd. şti.
Meşrutiyet caddesi
Özbek işhanı 136 / 4
Beyoğlu / İstanbul
Tel: (0212) 251 44 80 / 251 71 39

İstasyon caddesi, K. İsmail paşa 2. sokak
Abdi paşa apt. giriş katı
Ofis / Diyarbakır
Tel—fax: (0412) 222 64 91

ISBN: 975-7112-95—X


Fredrik Barth - 1928 doğumlu Norveçli bir antropolog Fredrik Barth, sosyal antropolojiye adanmış 50 yılını geride bırakırken, tüm bilim dünyasına katkıda bulunmuş bir bilim adamı portresi çiziyor. Barth'ın sosyal antropoloji biliminin bu denli önemli bir kuramcısı oluşu, Chicago ve Cambridge üniversitelerinde yaptığı çalışmaların ardından, 1961'de Bergen Üniversitesi'nde profesörlüğe atanışıyla başlar. Döneminin düşünce ve eğilimlerini Norveç toplumu üzerine çalışmalarıyla bütünleştirir. Norveç'te daha önceleri etnografik incelemeler düzeyinde kalan sosyal antropolojinin 1960'lardan itibaren Barth'la birlikte modern antropolojiye dönüştügünü vurgulamak gerekiyor. Orta Doğuda sürdürdüğü alan araştırmaları ve kitaplarından Norveç toplumunun sosyal değişme sürecini izlediği çalışmalarına, Güney İran'da ekoloji ve toplum ilişkilerini gözlemlediği araştırmalarından Yeni Gine'de yaşayan küçük kabilelerin zengin kozmolojilerinin Batı dünyasına tanıtımına kadar sayısız araştırmayla Barth, bize toplumun zaman içinde dondurulmuş bir "nesne" olmayıp, bir "süreç" olduğunu gösterdi. Bununla birlikte "olmak" ("being") durumunu, "oluşmak" ("becoming") olarak görmeye ve topluma, dinamik degişkenlerin oluşturduğu, sürekli hareket halindeki bir "işlemler bütünü" olarak bakmaya başladık. Barth'ın sosyal antropoloji kuramına getirdiği bu yenilik ("transactionalism") antropologların topluma ve kültüre bakışını derinden etkiledi. Nasıl değiştiğini anlayamadığımız bir toplumun, nasıl yapılandığını da betimleyemezdik. Bu düşünce, yoksul toplumların gelişme ve ilerleme sorunlarının nasıl çözümleneceği konusunda ("developmental studies") da tüm insanlığa ışık tutmuştur.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues