La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Orta Doğu'da Etnisite, Çoğulculuk ve Devlet


Auteurs : | | | | | | | | | | | | | | |
Éditeur : Avesta Date & Lieu : 2004, İstanbul
Préface : | Pages : 386
Traduction : ISBN : 975-8637-81-9
Langue : TurcFormat : 130x215 mm
Code FIKP : Liv. Tr.Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Orta Doğu'da Etnisite, Çoğulculuk ve Devlet

Orta doğu'da etnisite, çoğulculuk ve devlet

"Konuyla ilgili alana sağlam bir katkı sunan, Orta Doğu'da Etnisite, Çoğulculuk ve Devlet isimli çalışma, birçok temayı özlü biçimde sunmaktadır. İşlediği asıl konu çok önemlidir: Çoğu kez başka isimlerle anılan, aşiretsel yapılar olan Orta Doğu devletleri modern milliyetçi ve siyasi kisve altında daha eski ilksel kimlikleri taşırlar."

Prof. Fouad Ajami, Johns Hopkins Üniversitesi, Uluslararası İleri Çalışmalar Okulu, Orta Doğu İncelemeleri

"Bu kitapla, Orta Doğu hakkında şimdiye kadar bildiklerimizin çok ötesine geçeceğiz. Karşılaştırmacı bilim adamı daha ayrıntılı verilere kavuşurken, alan uzmanları da sistematik karşılaştırmayla ufuklarını genişletebilecekler."

Manfred Halpren, Princeton Üniversitesi, Uluslararası Çalışmalar ve Siyaset Bölümü

Orta Doğuya özgü yerel siyasetin merkezinde etnik gruplar arasındaki politik ilişkilerden kaynaklanan çatışmalar vardır. Ulus devlet fikri -politik sınırlar içinde tanımlanmış tek ulusun vatanı- bölgede hiçbir yerde gerçekleşmemiştir. Orta Doğu'daki bütün devletler kendi başına buyruk, etnik veya dini açıdan örgütlü iki (ya da daha çok) topluma sahiptir. Hem diş müdahale hem de her bir etnik grubun kendi kimliklerinden vazgeçmeme konusundaki geleneksel eğilimi Orta Doğu hükümetlerinin çatışmaları dindirme, barış-uyum içinde ortak yaşamı sağlama çabalarına ciddi darbeler vurmaktadır. Orta Doğu'da Etnisite, Çoğulculuk ve Devlet, bölgede uluslararası ilişkiler, politika, devlet yönetimi ve toplumsal yaşamdaki önemli boyutun gözler önüne serildiği ilk sistematik araştırmadır.

Editörler Milton J. Esman ve Itamar Rabinovich, Orta Doğu üzerine uzman akademisyenlerin yazdığı, alan çalışması ve sosyal bilimi birleştiren bir seçki olan onbeş makaleyi bu kitapta toplamıştır. Orta Doğu'da Etnisite, Çoğulculuk ve Devlet, bu karmaşık bölge üzerine yapılmış çalışmalardaki boşlukları ciddi biçimde doldurmaktadır. Başta siyaset bilimciler, sosyologlar ve Orta Doğu'yla ilgilenen tarihçiler olmak üzere geniş bir okuyucu kitlesine seslenmektedir.

Milton J.Esman: Cornell üniversitesi Yönetim Profesörü

Itamar Rabinovich: Dayan Merkezi Başkanı, Tel Aviv üniversitesi Çağdaş Orta Doğu Tarihi Bölümü, Ettinger Profesörü

Yazarlar: Gabriel Ben Dor, Milton J.Esman, Kais Firro, Aziz Haidar, Theodor Hanf, Hanna Herzog, Kemal Karpat, Farhad Kazemi, Elie Kedourie, Charles G.MacDonald, David Menashri, itamar Rabinovich, Elle Rekhess, Yehudit Ronen, Haim Shaked, P.J.Vatikiotis.


Identité

Milton J. Esman & Itamar Rabinovich
Orta doğu'da etnisite, çoğulculuk ve devlet

Avesta

avesta / Sosyal Bilim: 178 / 9
Ethnicity, pluralism, and the state in the Middle East
(Orta Doğu'da etnisite, çoğulculuk ve devlet)
Edited by Milton J. Esman & Itamar Rabinovich
(Cornell university press, ithaca and London, 1988)
İngilizcede çeviren
Zafer Avşar

Yayın yönetmeni: Abdullah Keskin
Editör: Abdurrahim Özmen
Kapak: Genco Demirer
Tashih ve mizanpaj: Avesta
Birinci baskı: 2004, İstanbul
Baskı ve cilt: Barış matbaacılık

©Avesta, 2004
Tanıtım amacıyla yapılacak alıntılar dışında yayınevinin izni olmadan hiçbir şekilde çogaltılamaz

Avesta basın yayın reklam tanıtım müzik dağıtım ltd. şti.
Evliya Çelebi mahallesi
Aybastı sokak 48 / 4
Beyoğlu / İstanbul
Tel: (0212) 251 44 80 - 243 89 74
Fax: (0212) 243 89 75

Ekinciler caddesi
Nurlan apt. giriş katı no: 2
Ofis / Diyarbakır
Tel - fax: (0412) 222 64 91

ISBN: 975-8637-81-9


Milton J.Esman: Cornell Üniversitesi Yönetim Profesörü ve aynı üniversiteye bağlı Uluslararası Çalışmalar Merkezi eski müdürüdür. Daha çok etnik çoğulculuk üzerine yazmıştır. Administration and Development in Malaysia: Institution Building and reform in a Plural Society [Malezya'da gelişim ve yönetme: Çoğulcu bir toplumda kurum yaratma ve reform] ve Ethnic Conflict in the Western World [Batı dünyası'nda etnik çatışma] kitaplarının yazarıdır.
Itamar Rabinovich: Dayan Merkezi Başkanı'dır. Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Çağdaş Orta Doğu Tarihi Bölümü, Ettinger Profesörüdür. The War for Lebanon [Lübnan üzerindeki savaş] isimli kitabı Cornell Üniversitesi tarafından yayımlanmıştır.
Gabriel Ben-Dor: Hayta üniversitesi Rektörü ve Siyasi
Bilimler Profesörü. Diğer birçok eseri yanında, Druses in Israel: A Political Study and State and Conflict in the Middle East [ İsrail'deki Dürziler: Orta Doğu'da devlet ve çatışma; bir politik inceleme] kitabının da yazarıdır.
Kais Firro: Hayra Üniversitesi Orta Doğu Tarihi Bölümü'nde okutmandır. Dürzi topluluğunun tarihi ve politikası üzerinde çalışır.
Aziz Haydar: Bir Zeyit Üniversitesi ve Kudüs İbrani Üniversitesi fakültelerinde görevlidir. Georgetown Üniversitesi'ndeki Çağdaş Arap Çalışmaları Merkezi'nde Konuk Profesör olarak bulunmaktadır.
Theodor Hanf: Almanya Freiburg'daki Arnold Bergstasser Enstitüsü'nde görevlidir. Özellikle Lübnan ve Güney Afrika üzerine, etnopolitikada otoritedir. Aynı zamanda South Africa: The Prospects of Peaceful Change [Güney Afrika: barışçıl değişim şansı] kitabının yazarlarından biridir.
Hanna Herzog: Tel-Aviv Üniversitesi, Sosyoloji ve Antropoloji bölümünde yardımcı okutmandır. Political Ethnicity: The Image and the Reality and Contest of Syınbols: The Sociology of Election Campaigns through İsraeli Ephemera [Politik etnisite: Hayal-gerçeklik ve sembol çarpışması: Israil Efemeridleri üzerinden seçim kampanyalarının sosyolojisi] kitabının yazarıdır.
Farhad Kazemi: New York Üniversitesi profesörlerindendir. Aynı zamanda Yakın Doğu Çalışmaları Hagop Kevorkyan Merkezi eski müdürüdür.
Kemal Karpat: Madison'da Wisconsin Üniversitesi Osmanlı Tarihi Profesörüdür. Ottoman Population, 1830-1914: Demographic and Social Characteristics and The Gecekondu: Rural Migration and Urbanization [1830-1914: Arası Osmanlı nüfusu: Demografik ve toplumsal özellikler ve gecekondu: Kırsal göç ve şehirleşme] kitabının yazarıdır.
Elie Kedourie: Londra Ekonomik Okulu'nda Siyaset Bilimi Profesörü'dür. Yazdığı eserler arasında Nationalism; The Chatham House Version and Ot her Middle Eastern Studies and İslam and Modern World [Milliyetçilik Chatham Kamarası versiyonu ve diğer Orta Doğu çalışmaları, İslam ve modern dünya] öne çıkar.
Charles G. Macdonald: Florida Uluslararası Üniversitesi'nde Uluslararası ilişkiler Bölümü Başkanı, Profesörü'dür. Iran, Saudi Arabia, and the Law of the Sea: Political Interaction and Legal Development in the Persian Gul! [Iran, Suudi Arabistan, deniz kanunu: Iran körfezi'ndeki politik etkileşim ve yasal gelişme] kitabının yazarıdır.
David Menashri: Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları'nın yürütüldüğü Dayan Merkezi Araştırma üyesidir. Iran: The İslamic Revolution and Beyond and Iran in Revolution [İran: İslami devrim ve ötesi, devrimden sonra Iran] kitabının yazarıdır.
Elie Rekhess: Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Orta Doğu ve Afrika Çalışmları'nın yürütüldüğü Dayan Merkezi Araştırma     üyesidir. Filistinli Arap toplumu ve politikası üzerine birçok çalışması vardır.
Yehudit Ronen: Tel Aviv Üniversitesindeki Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları'nın yürütüldüğü Dayan Merkezi Araştırma üyesidir. Merkezin çıkardığı Middle East Contemporary Survey'in yazarlarındandır. Uzmanlaştığı alan: Libya ve Sudan politikasıdır.
Haim Shaked: Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Orta Doğu Tarihi Profesörü, Dayan Center'da yardımcı üyedir. The Life of the Sudanese Mandi [Sudanlı Mehdi'nin Yaşamı] kitabının yazarı, From June to October, The Middle East and the United States [Hazirandan Ekime, Orta Doğu ve ABD] kitaplarının da editörlerinden biridir.
P.J.Vatikiotis: Londra Üniversitesi, Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu Arap Politikası Profesörü'dür. Başlıca eserleri: The Modern History of Egypt [Mısır'ın Moden Tarihi] Politics and the Military in Jordan: A Study of the Arab Legion, 1921-1957 [Ürdün'de politika ve silahlı kuvvetler: 1921-1957 arasında, Arap lejyonu üzerine inceleme] Arab and Regional Politics in the Middle East [Orta Doğu'daki Arap politikaları ve bölgesel politikalar].




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues