La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

İşçi Tarihine Bakmak


Auteur :
Éditeur : Tau & Tau Type Date & Lieu : 2007-01-01, İstanbul
Préface : Pages : 176
Traduction : ISBN : 978-975-8683-64-2
Langue : TurcFormat : 130x190 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 6838Thème : Sociologie

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
İşçi Tarihine Bakmak

İşçi tarihine bakmak

Toplumsal tarihin bir dalı olan işçi hareketi tarihi kimsesiz midir? Sanmıyorum. Ama toplumumuz kendi tarihini tanımıyor. Tanımaması, tanıyamaması için devlet, devleti temsil ettiğini iddia eden siyasi partiler, hele tek - partiler ellerinden geleni arkalarına koymadılar, koymuyorlar. Bunu tarihi süreç içinde irdelemek mümkün. işçi hareketi tarihinin varlığını ispat etmek de. Bizzat işçi hareketi kendi tarihinde yaşanan, yaşatılmak istenen hafıza kaybını önleyebilir mi? Evet. işçi hareketi tarihinin kendine özgü, denenmiş araç ve gereçleri ile araştırma yöntemleri bu konuda işimize yarayacaktır mutlaka. Burada onları sunmak istiyorum. İşçi hareketi tarihinin resmi tarihle hesaplaşmasının zamanı geldi. Bu alanda yıllardır yapılan çalışmalara mutlaka yenileri eklenmeli. Ulkemizde işçi hareketi sahipsiz değildir. Ve tarihinin tarihi kökenleri vardır: Osmanlı İmparatorluğu'ndan ve Tarih'ten gelen. Bunların kimi örneklerini bu kitapta bulacaksınız. Nihayet rahmetli Bülent Ecevit'le 1989'da yaptığım ve ilk kez burada yayınlanan uzun söyleşi, işçi hareketi alanında devlet aygıtını, mekanizmalarını, çalış(ama)masını ve yöntemlerini açıklayıcı birçok unsur taşıyor; sendikacıların bir bölümüyle devlet aygıtı arasındaki garip ve "tehlikeli" ilişkileri gözler önüne seriyor. Sendikalar içinde demokrasi eksikliğini ve hatta yokluğunu da.


Identité

M. Şehmus Güzel

İşçi tarihine bakmak

Sosyal tarih yayınları

Sosyal tarih yayınları
Genel sıra no: 2
İşçi hareketi dizisi : 1

© TÜSTAV - Türkiye sosyal tarih araştırma vakfı
Bu yaptın telif hakları TÜSTAV'a aittir, izin alınmadan kullanılamaz.

1. Basım Ekim 2007

TÜSTAV- Türkiye sosyal tarih araştırma vakfı iktisadi işletmesi
Kocatepe mah. Feridiye cad. no: 20 / Taksim – İstanbul

Tel.: 0212 237 98 92
Faks: 0212 237 98 93
Url: www. tustav.org
e-posta : bilgi@tustav.org

Baskıya hazırlık : Orhan Demirbağ
Kapak fotoğrafı : Tüstav arşivinden
Baskı - cilt : Ladin matbaacılık
Tel: 0212 485 89 30-31


TÜSTAV (Türkiye sosyal tarih araştırma vakfı); ülkemiz işçi ve sol hareketinin tarihini eksiksiz biçimde kucaklamayı, bu tarihin belge ve canlı tanıklıklarını toplamayı, bu alana yönelik araştırmaları özendirmeyi kendine görev biliyor. Bu çerçevede oluşturduğumuz TÜSTAV yayınları olarak, ülkemiz işçi ve sol hareketi tarihini ilgilendiren belge, anı ve araştırmaları tarihseverlere ulaştırarak ülkemizin aydınlık geleceğine katkıda bulunmayı umuyoruz.

Açıktır ki, TÜSTAV bugüne dek çalışmalarında benimsemiş olduğu bu tarihin "olduğu gibi" yansıtılması anlayışını, TÜSTAV yayınları'nda da sürdürecektir. Buna uygun olarak, yayımladığı belge, anı ve araştırmalardaki tez, görüş ve yaklaşımlar konusunda, bir kurum olarak taraf olmamaya özen gösterecektir. Nitekim aynı tarihsel döneme ilişkin olabildiğince farklı tarafların görüşlerini yansıtan belge, anı ve araştırmalara yayınlarında yer vermeye çalışacaktır.

ISBN: 978-975-8683-64-2


M. Şehmus Güzel, 26 Mart 1947'de doğdu. İlk ve ortaokulu kasabasında okudu. İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nden ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (SBF) mezun oldu. Doktorasını Fransa'da gerçekleştirdi: Tours ve Aix-en-Provence'da. 1975'te Türkiye'ye döndü: Antalya, Isparta ve Ankara Meslek Yüksel Okullarında müdürlük ve Hukuk Bilgisi (Anayasa Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku) öğretim üyeliği yaptı. Sonra SBF'de Sosyal Politika ve İş Hukuku dalında çalıştı: İşçi tarihi, sendikacılık ve sosyal politika derslerini verdi. Eylül 1982'den bu yana Fransa'da yaşıyor. Paris-VII., Paris-VIII. ve Niamey (Nijer'in başkenti) üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Devlet-ulus, devletsiz halklar, Yakındoğu tarihi, Türkiye'de işçi hareketi tarihi, Toplumsal mücadeleler tarihi derslerini verdi. Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda ve Macaristan'da birçok kollokyuma katıldı; Türkiye'de işçi hareketi tarihi. Kadın mücadelesi, devlet-ulus, Yakındoğu halkları gibi konularda tebliğler sundu. Çalışmalarını halen Belçika, Fransa ve Almanya'da sürdürüyor. 1970'lerin başından bu yana birçok gazete, dergi ve ansiklopedide Türkçe ve Fransızca pek çok makalesi, köşe yazısı ve incelemesi yayınlandı.

Türkçe, Fransızca, Almanca, İngilizce birçok ortak yapıta katkıda bulundu. Kiminin editörlüğünü üstlendi. Son yıllarda yayınladığı kitaplar şunlardır:

- Fransa seçimlerinde Le Pen lekesi, 2002
- Aşk - olsun!, 2003
- İspanya ve Bask gerçeği, 2004
- Yılmaz Güney hazinesi, 2004
- Bu işyerinde inşaat var, 2004
- Rıhtımda ölü var, 2004
- İkinci şiirler, 2005
- Avrupa Birliği'nde devlet ve Fransa'da Korsika, 2006
- Paris, sobe!, 2006
- (Ç)akıl-taşı, 2006
- Paris: Gösteri – kent, 2006
- Remzi: Hayat renk ışık, 2006
- Kadın sineması, 2006
- Gurbette bile bir gökyüzü varmış, 2006
... Ve kapımı çaldı yalnızlık, 2007




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues