The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page
Journals Journals

Özgürlük yolu, n° 37 - 38


Editor : Özgürlük Yolu Date & Place : 1978, İstanbul
Preface : Pages : 80
Traduction : ISBN :
Language : Kurdish, TurkishFormat : 140x215 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Kur. Ara Ozg. N°37-38 (Rev. 5)Theme : Politics

Özgürlük yolu, n° 37 - 38
Versions

Özgürlük yolu, n° 15-16 [Türkçe, Ankara, 1976]

Özgürlük yolu, n° 17 [Türkçe, Ankara, 1976]

Özgürlük yolu, n° 18 [Türkçe, İstanbul, 1976]

Özgürlük yolu, n° 19 [Türkçe, İstanbul, 1976]

Özgürlük yolu, n° 20 [Türkçe, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 21 - 22 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 23 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 24 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 25 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 26 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 27 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 28 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 29 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 30 [Kurdî, İstanbul, 1977]

Özgürlük yolu, n° 31 - 32 [Kurdî, İstanbul, 1978]

Özgürlük yolu, n° 33 - 34 [Kurdî, İstanbul, 1978]

Özgürlük yolu, n° 35 [Kurdî, İstanbul, 1978]

Özgürlük yolu, n° 36 [Kurdî, İstanbul, 1978]

Özgürlük yolu, n° 37 - 38 [Kurdî, İstanbul, 1978]


Özgürlük yolu, n° 37 - 38

Faruk Aras
S. Sırrı Feroğlu

Özgürlük yolu


Özgürlük Yolu bu sayısıyla üçüncü yayın yılını tamamlayıp dördüncü yıla giriyor. Türkiye şartlarında devrimci bir yayın organı için bu büyük bir başarıdır. Çünkü Türkiye’de devrimci yayın organları her zaman büyük güçlüklerle karşı karşıya olmuşlardır. Maddi güçlüklerin yanısıra ağır polisiye baskılar çoğu zaman bu tür yayınların uzun ömürlü olmasına olanak vermemiştir. Devrimci yayın organları, burjuva basınının geniş dağıtım olanaklarına da sahip değildirler; onların ulaşabildiği ve dağılabildiği yerler sınırlıdır.

Diğer yandan Özgürlük Yolu için şartları çok daha güç kılan başka nedenler vardı. Burjuvazi yıllarboyu, işçi sınıfının çıkarlarını savunan, politik-ideolojik mücadelesine ışık tutan yayınların yanısıra, Kürt halkından sözeden, bu halkın kültürünü ve onun ulusal ...


İçindekiler

Dördüncü yıla girerken / 3
Irak Kürdistanındaki direniş ve maocu kalpazanlar / 14
Bağdat ırkçı rejimi kürt halkına karşı zulum ve yoketme politikasına devam ediyor / 19
Türkiye’deki Sovyet teknolojisi ve Sovyet kredileri - H. Cemil / 29
Ambargo ve yeni ulusal savunma kavramı - Ahmet Taş / 41
NATO zirvesi ve silahsızlanma konferansı / 49
Katanga’ya sömürgeci saldırısı / 53
Mısır’da rejim daha da gericileşiyor / 56
Dr. İsmail Beşikçi’ye 1,5 yıl hapis cezası verildi / 58

Sanat - Edebiyat
Dawiya Dehaq / Kemal Burkay / 63


DÖRDÜNCÜ YILA GİRERKEN


Özgürlük Yolu bu sayısıyla üçüncü yayın yılını tamamlayıp dördüncü yıla giriyor. Türkiye şartlarında devrimci bir yayın organı için bu büyük bir başarıdır. Çünkü Türkiye’de devrimci yayın organları her zaman büyük güçlüklerle karşı karşıya olmuşlardır. Maddi güçlüklerin yanısıra ağır polisiye baskılar çoğu zaman bu tür yayınların uzun ömürlü olmasına olanak vermemiştir. Devrimci yayın organları, burjuva basınının geniş dağıtım olanaklarına da sahip değildirler; onların ulaşabildiği ve dağılabildiği yerler sınırlıdır.

Diğer yandan Özgürlük Yolu için şartları çok daha güç kılan başka nedenler vardı. Burjuvazi yıllarboyu, işçi sınıfının çıkarlarını savunan, politik-ideolojik mücadelesine ışık tutan yayınların yanısıra, Kürt halkından sözeden, bu halkın kültürünü ve onun ulusal demokratik haklarını konu alan yayınları da, yasaklamıştır. Bu tabulardan birincisi 1960 sonrasında büyük ölçüde kırıldı; ama Kürt halkına ilişkin tabu sürdü. Kürt devrimci ve demokratlarının çıkardıkları yayın organları hep kısa ömürlü oldular; bu türden hiç bir aylık dergi dördüncü sayıyı aşamadı. İşte Dergimiz, Türkiye tarihinde ilk kez, kararlı, sabırlı bir çaba ve direnç göstererek bu tabunun bir ölçüde yıkılmasında, özgürlük ve demokrasi yolundaki bazı engellerin aşılmasında önemli görevler başardı.

Bu mücadele kolay olmadı elbet, o, egemen sınıfların ağır baskıları altında yürütüldü. Dergimizin çoğu sayıları hakkında toplama kararları çıkarıldı, büromuz birkaç kez arandı. Sorumlu müdür arkadaşlar hakkında sivil ve askeri mahkemelerdeçeşitli dâvalar açıldı ve bunların birçoğu halen devam ediyor. Dergimizi dağıtan, satan kişiler, birçok yerlerde baskılara; uğradılar. Hattâ Özgürlük Yolu okudukları için gözaltına alınan, işkence gören çok kişi oldu. Bu baskılar bugün de sona ermiş değil. Ama bu baskılar mücadelemizi engelliyemedi ve bundan böyle de engelliyemiyecek. Dergimizin savunduğu görüşler bu mücadele içinde kitlelere mal oldu ve maddi bir güce dönüştü. Bugün Özgürlük Yolu’nun görüşlerini paylaşan, ona destek olan, güç katan binlerce, onbinlerce insan var.

Dergimizin bu başarısı, onun izlediği doğru, devrimci yayın politikasından kaynaklanıyor.

Özgürlük Yolu Sosyalist Bir Yayın Organıdır


Her şeyden önce, Özgürlük Yolu sosyalist bir yayın organıdır ve bilimsel sosyalizmin ilkelerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bize göre, başarısının temelinde de bu gerçek yatmaktadır.

O, ülkemizin gerçeklerine işçi sınıfının dünya görüşü açısından bakıyor; toplumların gelişimini, dünya olaylarını bu gözle değerlendiriyor. Bilimsel sosyalizm, doğanın ve toplumun gelişimine ilişkin olarak, sömürücü sınıfların çıkarlara ve önyargılara dayalı eksik, yanlış yorumlarını değil, doğru bir bilimsel yorum getirdi. Bu nedenle de, o, dünü ve bugünü kavramakta ve yarını tasarlamada en şaşmaz pusuladır.

Dergimiz toplumsal yapıyı değerlendirirken, dünyada ve ülkemizde olan biteni kavramaya çalışırken, kitlelere hedef gösterirken ve devrimci görevleri belirlerken bilimsel sosyalizmin ışığında hareket etti. İşçi sınıfının enternasyonalist tavrını, birliğini savundu. Burjuva ve feodal gerici ideolojilerin her türlüsüne, işçi sınıfı enternasyonalizmini baltalayan burjuva milliyetçiliğine, bunun günümüzdeki en belirgin biçimi olan maoculuğa, işçi sınıfı ideolojisini bulandıran ve onu burjuvazinin kuyruğuna takan sosyal şovenizme, pasifizme; ezilen ulusun devrimci - demokratik hareketini feodallerin ve burjuvaların kuyruğuna takmak isteyen dar milliyetçi görüşlere, ulusal tecrit politikasına; işçi sınıfının yöntemlerine aykırı düşen küçük burjuva aceleciliğine, sabırsızlığına ve maceracılığına karşı kararlı bir mücadele yürüttü.

İşçi sınıfının ideolojisine bu kararlı sahip çıkış, burjuvazinin ve diğer gericilerin saldırılarının yanısıra, türlü sapmaların da dergimize karşı tavır almasına yolaçtı. Ama bilimle çelişen görüşler hayatın pratiği tarafından da çürütülüyor. Bu nedenle de doğru görüşler günden güne güç kazanıyor, kitleler içinde kök salıyor.

.....


Faruk Aras
S. Sırrı Feroğlu

Özgürlük yolu, n°37-38

Özgürlük yolu


Özgürlük yolu
Özgürlük yolu, aylık siyasi dergi
Haziran - Temmuz 1978
Yıl: 4, Sayı: 37 - 38
Sahibi: Faruk Aras
Yazı İşleri Müdürü: S. Sırrı Feroğlu

Yönetim ve Haberleşme Adresi:
Dizdariye Medresesi Sok. Deniz Apt. No. 8-8
Çemberlitaş - İstanbul

Abone: Yıllık 150 Tl.
Altı Aylık 75 Tl.
Dış Ülkeler İçin İki Katıdır.

İstanbul Dağıtım:Tan-Da
Ankara Dağıtım: Ankara Büromuz
Sümer Sok. Beyaz Ap. 12/2 Demirtepe - Ankara

Dizgi : Evren Matbaası

Kapak: Işık Matbaası

Baskı: Kültür Matbaacılık



Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals