Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Yaresan (Ehl-i Hak)


Nivîskar : M.Reza Hamzeh’ee
Weşan : Avesta Tarîx & Cîh : 2009, İstanbul
Pêşgotin : Rûpel : 416
Wergêr : Bahar Şahin | Ergin Öpengin ISBN : 978-9944-382-58-8
Ziman : TirkîEbad : 135x215 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Ham. Yar N° 2943Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Yaresan (Ehl-i Hak)

Versions


Yaresan (Ehl-i Hak)

M.Reza Hamzeh’ee

Avesta

Yaresan ve "Ehl-i Heqq", Güney Kürdistan'da yoğunlaşmış önemli bir Kürt cemaatine verilen isimlerdir. Önemine rağmen, cemaat hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenle, yetersiz ve eksik olsa da mevcut bilgiler, sosyologlar da dahil sosyal bilimciler tarafından geniş ölçüde kullanılmıştır. Yine de bu cemaat üzerine sosyolojik bir örnek olay araştırması yoktur. Bu yüzden, bu cemaat hakkında henüz cevaplanmamış birçok soru olacaktır.
Yaresan cemaati üzerine yapılmış ilk genel araştırma niteliğindeki bu çalışmada, cemaatin bütünlüklü bir resmini çizmek ve gelecekteki araştırmalara birtakım ana hatlar sunmak amaçlanmıştır.


M.Reza (Farıborz) Hamzeh’ee-Harsin’de (İran) doğdu. Poona Üniversitesi’nde (Hindistan) Ekonomi okudu. 1986: Doktorasını Poona’da “Toplumsal Hareketler Sosyolojisi” alanında -uluslarası bir üne sahip Delhili sosyologun tasdikiyle- aldı. 1989: Başka iki Bavyera üniversitesinin de onayıyla Ausburg Üniversitesi tarafından kendisine Alman “Dr. phil” unvanı verildi. 1990: Kassel Ûniversitesi’nde “Uluslararası Gelişim” alanında bir yıllık post-doktora programını tamamladı. 1998: “Kültür Sosyolojisi” alanındaki Profesörlük unvanını, başka üç Alman üniversitesinin (FU Berlin, Leipzig, Wein Garten) de tasdikiyle Osnabrück Üniversitesi’nden aldı. İngilizce, Almanca ve Farsça bilimsel yayınlarının yanısıra bir roman (Werçem) ve bir şiir kitabı yayımlamıştır. Hindistan’ın parya kastı hakkındaki ilk belgesel filmi 2007’de Almanya’da Augsburg Üniversitesi’nde gösterildi. 1993’ten beri Ausburg (Almanya) ve Kermanşah (İran) üniversitelerinde araştırma çalışmaları yapmaktadır.



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar