The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Têkoșîn, n°5


Author :
Editor : Date & Place : 1980,
Preface : Pages : 184
Traduction : ISBN :
Language : TurkishFormat : 145x200 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Tek. Tek. Theme : General

Presentation
Table of Contents Introduction Identity PDF
Têkoșîn, n°5

Versions

Têkoșîn, n°5

Têkoșîn

Kovara Têkoșîn


Dergimizin 4. Sayısında Rizrgarî ve Ala Rizgarî'yi eleştiren bir yazıya yer vermiştik.Yazı, "Bir eleştiri: Rizgarî-Ala Rizgarî ve Rızgarî - 5 Üzerine" başlığını taşıyordu. Bu eleştiri Rizgarî'lerin görüşlerine yönelik ilk ve tek eleştiri değildir. Fakat eleştiri yöntemi, dili, muhtevası, amacı ve sair yönünden diğer eleştiri yazılarından hayli farklıydı. Bu anlamda, denebilir ki, sözkonusu eleştiri, Rizgarî'leri derlitoplu ve tutarlı ilk ve tek eleştirisi oldu. Eleştiride, Rızgarinin çeşitli konularda düştüğü çelişkileri ve tutarsızlıkları ki bir haylidir, sergileyerek, yazıyı şişirmeye ve sıkıcı hale getirmeye başvurmadık. Ufak tefek yanlışlarla, tali konularla ilgilenmedik. Dikkati Kürdistan devriminin en temel meselelerinde düşülen ciddi yanlışlara çektik. Ayrılık noktalarının yanısıra, olduğu kadarıyla -ne kadarsa- birlik noktalarının altını çizmeyi ...



TROÇKİZMİ "YENİDEN KEȘFEDEN" BİR GRUP: RIZGARİ ÜZERİNE BİR KERE DAHA


Dergimizin 4. Sayısında Rizrgarî ve Ala Rizgarî'yi eleştiren bir yazıya yer vermiştik.Yazı, "Bir eleştiri: Rizgarî-Ala Rizgarî ve Rızgarî - 5 Üzerine" başlığını taşıyordu. Bu eleştiri Rizgarî'lerin görüşlerine yönelik ilk ve tek eleştiri değildir. Fakat eleştiri yöntemi, dili, muhtevası, amacı ve sair yönünden diğer eleştiri yazılarından hayli farklıydı. Bu anlamda, denebilir ki, sözkonusu eleştiri, Rizgarî'leri derlitoplu ve tutarlı ilk ve tek eleştirisi oldu. Eleştiride, Rızgarinin çeşitli konularda düştüğü çelişkileri ve tutarsızlıkları ki bir haylidir, sergileyerek, yazıyı şişirmeye ve sıkıcı hale getirmeye başvurmadık. Ufak tefek yanlışlarla, tali konularla ilgilenmedik. Dikkati Kürdistan devriminin en temel meselelerinde düşülen ciddi yanlışlara çektik. Ayrılık noktalarının yanısıra, olduğu kadarıyla -ne kadarsa- birlik noktalarının altını çizmeyi ihmal etmedik. Salt yanlış görüşlere işaret etmekle yetinmeyip, bu görüşlerin niçin yanlış olduklarında açıklayarak, yerlerine doğru ve devrimci görüşleri koyduk. Kürdistanda kapitalizmin gelişmesi, hakim üretim biçimi temel ve baş çelişki, devrimin niteliği ve görevleri ile temel güçleri ve hedefleri, bu bütünlük içinde ulusal (milli) burjuvazi ve önderlik meselesi gibi temel konulara yönelik bir eleştiri yazısı olan yazı, ilk fırsatta ettirmeyi tasarladığımız 4. sayıdaki uzun ve mütevazi araştırmanın eki olarak yerli yerindedir.

Yazıda yukarıda belirttiğimiz temel konulardaki yanlışlar teşhir edildikten sonra "Sonuç" bölümünde şöyle demiştik: "Rizgarî ve Ala Rizgarî gruplarını» Rizgarî dergisinin bütün sayılarını ele alarak değil, görüşlerini nispeten toplu halde bulabildiğimiz 5. sayıyı temel alarak eleştirdik.

Buraya kadar Rizgarînin görüşlerine bir ad koymaktan özellikle kaçındık. Fakat bu görüşlerin "sol" eklektik görüşler olduğunu, bu görüşlerde ısrarlı davranırsa, Rizgarî'nin sol sapmayı temsile aday gözüktüğünü vugulamakta fayda görüyoruz. Daha somut konuşursak, Rizgarî'nin görüşlerinde ifadesini bulan hakim eğilim Troçkist bir eğilimdir. Sömürge ve yarı-sömürge ülke sorunlarında Leninist bakış açısı ile Troçkist bakış açısı arasındaki temel farkların bilindiğini varsayarak konuyu, hiç değilse şimdilik kısa tutmak istiyoruz. Dileriz, bu eğilim giderek sistemleştirilip bir çizgi haline dönüştürülmesin" (Tekoşin sayı: A, sf: 207-208) Bu eleştirileri ve dostça uyarıları takiben ilginç denebilecek bir gelişmeye tanık olduk.

Ala Rizgarî'de son yayınlarından gözleyebildiğimiz ...




Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals