La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Osmanlı Tarihi - VII


Auteur :
Éditeur : Türk Tarih Kurumu Yayınları Date & Lieu : 1977, Ankara
Préface : Pages : 390
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Kar. Osm (7). N° 3518Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Osmanlı Tarihi - VII

Versions

Osmanlı Tarihi - VII

Enver Ziya Karal


Türk Tarih Kurumu


Türk Tarih Kurumu, dilimizde, tarih ve arkeolojinin bugünkü durumuna göre yazılmış bir Dünya tarihinin bulunmamasından dolayı hergün daha ziyade duyulan eksikliği gözönüne alarak, bugünkü ihtiyacı kısmen olsun karşılamak üzere, bir Dünya Tarihi yazılmasına karar vermiş ve bir plân hazırlayarak üyelerinin ve tarihle uğraşan Türk bilginlerinin yardımını sağlamıştır. Birkaç yıldan beri devam eden bu çahşmalardan sonra hazırlanan kısımların derhal basımına başlanmıştır.
Bu plâna göre, Dünya Tarihi yirmi ana bölüm içinde tahminen 39-40 ciltten ibaret olacaktır. İhtiva edeceği bahislerle cilt adetleri aşağıda gösterilen bu büyük eserin, kısa bir zamanda tamamlanması mümkün olamıyacağından, hazırlanmış olan ciltlerin sıra gözetilmeden basılarak, Türk aydınlarının istifadesine konması uygun görülmüştür.
Bu seride çıkacak eserler tam ve mükemmel olmak iddiasından uzak bulunmakla beraber, kendi tarihimize ait kısımların anakaynaklardan faydalandarak yazılmasına çalışılmıştır. Ahval ve şartlar müsait olduğu zaman, bu eserin çok daha mükemmellerini dilimizde yazılmış görmek büyük emelimizdir.



BİRİNCİ BÖLÜM

Islahat Fermanı Devrî

Abdülâztz’in Zamanı 1861 —1876

I. Abdülâziz’in Tahta Çıkışı
20 Haziran 1861 de Abdülmecid öldü. Saray halkı, devlet adamları ve ulema, yatağını değiştiren bir nehir gibi, akın halinde veliaht Abdülâziz Efendi’ye koştular. Sadrazam Kıbnslı Mehmet Paşa, Kaptanı Derya Mehmet Ah Paşa ve Serasker Rıza Paşa matem ve müjde haberini tahtm yeni sahibine ulaştırdılar. Abdülâziz, âdet olduğu üzere, Topkapı sarayında Kubbealtmda kurulan tahta çıktı ve kendisine biat edildi.

Bu sırada, Abdülmecid’in cenazesi musalla taşma konulmuştu. Cevdet Paşa, taht etrafında toplananlar ile musalla taşı karşısında el bağhyanlar hakkında şöyle demektedir :
“Sultan Mahmud’un ölüm günü İstanbul’u bir korku ve dehşet kaplamıştı. Sultan Abdülmecid’in günü de İstanbul’u sonsuz bir hüzün ve keder kapladı.”

“Cennetmekân hakkında görülen bu umumî sevgi pâdişâh cenazesi olduğu cihetle müdahaneye yorumlamak ihtimali yoktur. Zira ileri gelenler, vükelâ ve saraylılar yeni pâdişâhın yanında idi. Zamanın ikbal düşkünleri de o taraflarda dolaşıyor idi. Cenaze namazında hazır olanların çoğu gönlü temiz insanlardı.”1

AMülâziz Şubat 1830 da Eyüb civarında Mahmud Il.’nin kız kardeşi Esma Sultan’m sarayında doğmuş olan yeni pâdişâh otuz yaşlarında idi. Pehlivan yapılı idi. İri siyah gözleri ve simasının hatları mülâyemetten çok gurur ifade ediyordu. Şehzadeliğinde, esaslı bir terbiye görmemekle beraber, oldukça serbest yaşamıştı. Bünyesinin verdiği imkânlardan faydalanarak ve kendisini tabiî temayüllerine terketmek suretiyle ...

1 T. T. E. Mec, No. 16 (93), ç, 224




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues