La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Ortaçağ’dan Modern Çağ’a Alevilik


Auteur : Mehmet Bayrak
Éditeur : Özge Date & Lieu : 2004, Ankara
Préface : Pages : 542
Traduction : ISBN : 975-7861-09-X
Langue : TurcFormat : 155x240 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Bay. Ale. N° 577Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Ortaçağ’dan Modern Çağ’a Alevilik


Ortaçağ’dan Modern Çağ’a Alevilik

Mehmet Bayrak

Öz-Ge

Bir inanç ve kültür kimliği olarak Alevilik, Türkiye'de sayısı 20 milyona varan bir toplumun temel kimliklerinden biridir.
Alevilik, geçmişi binlerce yıla dayanan, başta Ari inanç ve kültürler olmak üzere birçok din ve inançla emişerek dönüşüp günümüze ulaşan bir heterodoks inançtır. Bu özellikleriyle gerek Tanrı'ya, gerek peygamberlere ve gerekse kitaplara bakış açısı farklı, özgün bir inanç sistemidir.
Atatürk'ün danışmanlarından Prof. Haşan Reşit Tankut'un söylemiyle; „Alevilik, İslamın bir mezhebi ya da tarikatı olmadığı gibi, Şiilikle de asla karıştırılmaması gereken ayrı bir inanç ve dindir".
Tanrısal gücü, bir bütün olarak evrende gizil bir güç, yakın planda da en değerli varlık olarak insan-ı kâmil'de bulur. Tasavvufta vahdet-i vücud felsefesi olarak tanımlanan bu anlayıştan dolayı, nice Alevi önderi İslam Halifelikleri döneminde katledilmişlerdir. Mazdek, Hurreme, Eba Müslim, Hallac-ı Mansur, Ebulvefa, Baba İlyas, Baba İshak, Seyyid Nesimi ve Pir Sultan Abdal bunların en bilinenlerindendir. Yani Tanrı inancı bağlamında; insan'ı „Tanrısal güç" olarak gören Alevilik'le, insanı ...



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues