La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

“Zorunlu Göç” ile Yüzleşmek


Auteurs : | | | |
Éditeur : TESEV Date & Lieu : 2008, İstanbul
Préface : Pages : 314
Traduction : ISBN : 978-975-8112-77-7
Langue : TurcFormat : 177x249 mm
Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
“Zorunlu Göç” ile Yüzleşmek


“Zorunlu Göç” ile Yüzleşmek: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası

Yerinden olan ve/veya yaşadığı yerleri terketmek durumunda kalan herkes için yeni kurulacak hayat bir ‘zorunluluk’tur. Büyük tarihsel ve coğraŞ değişimlerin insan gruplarını sık sık bu kararın eşiğine getirdiği ise bir sır değil... Ancak ‘zorunluluk’ yeni hayatın kurulması gereğinden ziyade, siyasi nedenlerle eski hayatın sürdürülememesini ima ediyorsa, bunun ardında bizzat o toplumun basiretsizliğinin yattığını görmek gerekiyor.

Nitekim mal varlıklarını kaybedip, kültürel köklerini geride bırakarak Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundan batısına akan yüzbinlerce insan, gerçekte bir ‘Kürt sorunu’nun varlığının ötesinde, bu sorunun arka planındaki ideolojik tıkanmaya gönderme yapıyor. Dar ve devletçi bir milliyetçilik çerçevesinde oluşan resmi vatandaşlık kimliğinin kuşatamadığı var oluş hâlleri, her yerde olduğu gibi, Türkiye’de de sorun üreten ve sorumluluğu toplumsal çeşitliliğe yükleyen tıkanık bir devlet siyasetiyle sonuçlanmış gözüküyor.

Bu ayrımcı bakışı yadırgamayan, on yıllar boyunca görmezden gelen, üreyen çatışmacı ortamı kendi huzuru açısından bir tehdit algılayarak meseleyi anlama gayretinden kaçınan toplumun da bu yaşananlarda önemli bir sorumluluğu var... ‘Zorunlu göç’ün beklenmedik bir doğal afet olmayıp, bizzat bizlerin, yani sivil toplumun, payının da olduğu onur kırıcı bir toplumsal başarısızlık olduğunun farkına varmakta yarar var.

Bugün ise önümüzde yapılabilecek olan, yapılması gereken, farklı bir vatandaşlık görevi bulunmakta... Yerinden edilenlerin istedikleri hayatı istedikleri yerde yeniden kurmalarını sağlayacak, devletin vatandaşına ister istemez yaşatmış olduğu sıkıntıları bir nebze telafi edecek ve Türkiye’de farklı kimlikler arasındaki manevi bağı oluşturacak bir güven ortamının sağlanması...

Demokratikleşme Programı çerçevesinde, ülkenin tıkanıklığa sürüklenmiş, sorun hâline gelmiş meselelerine el atan ve bu alanlarda toplumsal rehabilitasyona yönelik projeler geliştiren TESEV, elinizdeki yoğun ve özverili bu çalışma ile, yerinden edilme meselesinin ‘zorunlu göç’ bağlamından kurtarılarak toplumsal sorumluluk temeline oturtulmasını öneriyor. Bu meseleyle yüzleşmenin kendi zihniyetimizle ve o zihniyetin uzantısı olan kimlik, vatandaşlık ve demokrasi anlayışıyla da yüzleşmek olduğunu farkettiğimiz ölçüde, ‘zorunluluk’ olarak sunduğumuz birçok şeyin gerçekte kendi irademiz dâhilinde olduğunu anlayabileceğimizi umuyoruz...

Etyen Mahçupyan
TESEV Demokratikleşme Programı


İKİNCİ BASKI İÇİN GİRİŞ

Elinizdeki, birinci baskısı Haziran 2006’da yayımlanan kitabın ikinci baskısıdır. Kitabın birinci baskısından bu yana geçen yaklaşık iki sene boyunca Türkiye’nin genelde Kürt sorunu özelde ise zorunlu göç (veya ülke içinde yerinden edilme) sorununu ilgilendiren bir dizi önemli siyasi, sosyolojik ve hukuki gelişme meydana geldi. Bu gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesini ve bu kitapta yer alan bilgilerin ayrıntılı güncellemesini yapmak, zaman ve kaynak sıkıntısı nedeniyle mümkün olamadı. Ancak, son iki senede yaşanan olumlu ve olumsuz bütün gelişmeler, bu kitapta yer alan tespit ve önerilerin güncelliğini koruduğunu göstermektedir. Kitabın ikinci baskısı için kaleme alınan bu giriş yazısının amacı, son iki senede yaşanan gelişmelerin kısa bir değerlendirmesini yapmaktır.

2007, Türkiye için birçok açıdan oldukça kritik bir sene oldu. Bu yazının kaleme alındığı Mart sonu itibarı ile 2008 senesi için de aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün görünüyor. Avrupa Birliği’nin (AB) 1999 yılında Türkiye’yi üyelik için resmen aday ülke ilan etmesi ile başlayan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2002 yılında hükümete gelmesi ile hız kazanan reform süreci, 2005 ortalarından itibaren yavaşlayarak 2007 senesinde durma noktasına geldi. Bu durum, birkaç nedenden kaynaklandı. Bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı toplumsal muhalefetin artması AKP Hükümeti’ni Türkiye’deki AB karşıtı çevrelere karşı oldukça zor durumda bıraktı ve reform sürecine devam etmesini siyaseten güçleştirdi.

Ayrıca, AKP’nin, Kasım 2007’de yapılması planlanan ancak aşağıda ele alınan gelişmeler sonucunda öne alınarak Temmuz 2007’de gerçekleştirilen, genel seçimlerde milliyetçi oyları alma arzusu nedeniyle reformlara devam etme istek ve iradesini büyük ölçüde kaybetmesi de bu süreçte önemli bir rol oynadı…

Dilek Kurban




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues