La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Küreselleşme ve Yerel Demokrasi


Auteur :
Éditeur : Vate Date & Lieu : 2011, İstanbul
Préface : Pages : 252
Traduction : ISBN : 978-975-6278-57-4
Langue : TurcFormat : 135x210 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Cic. Kur. N°4241Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Küreselleşme ve Yerel Demokrasi

Küreselleşme ve Yerel Demokrasi

Cuma Çiçek

Vate


Demokrasi kadar eski bir geçmişe sahip olan katılım kavramının, 1970’li yıllarla birlikte daha fazla tartışılmaya başlandığı görülmektedir. 1990’lı yıllarla birlikte bu kavramın hem özel sektörde, hem sivil toplum kuruluşlarında hem de kamuda tartışılmaktan çıkıp popüler hale gelmiş, çok farklı siyasal kimliklere sahip politik hareketlerin tümünün programlarında yer alan bir kavram olarak öne çıkmaya başlamıştır. Özel sektörde, endüstriyel demokrasi gibi kavramlar kullanılsa da katılım kavramının daha çok verimlilik, performans artırma, değişen çevre koşullarına uygun dönüşümleri yapma çerçevesinde ele alındığı görülmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının hem gelişmelerini sağlayan ideolojik arka plan kavramlardan dolayı (demokrasi, insan hakları, özerkleşme, devlet dışı denetim ve katılım, açıklık, hesap verebilirlik gibi) hem de üretim güçlerini, etkinlik düzeylerini geliştirmek için katılım kavramına sarıldıkları görülmektedir. Son yıllarda yapılan demokratikleşme, temsili demokrasiden doğrudan demokrasiye, katılımcı demokrasiye geçiş tartışmaları, devletlerin yaşadıkları meşruiyet krizi, küreselleşmenin yarattığı yeni dinamikler katılım kavramını kent yönetimleri bağlamında da popüler hale getirmiştir.
Bugün farklı ideolojik ve politik yaklaşımlara sahip kesimlerin sahiplendiği katılım kavramının gelişmesi birbiriyle ilişkili dört temel dinamiğe bağlanabilir...



Cuma Çiçek,
1980 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Diyarbakır’da okudu. 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği diplomasını aldı. 2008 yılında İTU Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans programını tamamladı. 2006-2008 yılları arasında Diyarbakır Büyük-şehir Belediyesinde, proje uzmanı, stratejik yönetim ve planlama koordinatörü ve danışman görevlerinde bulundu. 2009 yılından bu yana Paris Politik Etütler Enstitüsü’nde (Institut d’Etudes Politiques de Paris — Sciences Po.) Siyaset Sosyolojisi ve Kamu Politikaları programında doktor adayı olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir. Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplum Örgütleri: Bir Örnek Olay İncelemesi Olarak Güneydoğu adlı ilk çalışması Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından 2004 yılında yayımlandı. 2007 yılında Girtî adıyla Kürtçeye kazandırdığı Melih Cevdet Anday’ın İçerdekiler adlı eseri Aram Yayınlarından çıktı. Kürt meselesi ve dil politikaları konularında Türkçe, Kürtçe ve İngilizce kaleme aldığı makaleler Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, Zend ve Turkish Studies dergilerinde yayımlandı.

 



ÖNSÖZ


Bu kitap 2005-2008 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı bünyesinde hazırladığım Katılımcı Kent Yönetimi 6- Yerelliği Yeniden Keşfetmek: Diyarbakır Örneği adlı yüksek lisans tezime dayanmaktadır. Sosyal adalet ile yönetim mekanizmaları-sistemleri arasında bir ilişki olduğu varsayımına dayanan bu çalışma, Diyarbakır örneğinde çekirdeğini Sivil Toplum Örgütlerinin oluşturduğu örgütlü gruplara dayalı yönetişim mekanizmalarının yurttaşların kent yönetimine katılımına ne ölçüde olanak tanıdığını sorunsallaştırmakta ve kentin yoksun ve yoksullarını dışarıda bırakan bu sürecin limitlerini tartışmaktadır.

Yönetişim olarak formüle edilen bu yeni anlayış, en önemli bileşeni Sivil Toplum Kuruluşlarının oluşturduğu örgütlü çıkar gruplarını merkeze almakta ve kamu kurumlarının en önemli ortağı olarak değerlendirmektedir. Bununla birlikte hem mali kaynakları hem de temsil düzeylerinden dolayı bu örgütlerin kentsel hayata dair karar verme yetkisine sahip olmalarının meşruluğu (legitimacy) tartışmalıdır. Bu kuruluşların mali kaynaklarının en iyi durumda bile yurttaşlardan alınan vergilerden ziyade üyelerine dayandığı görülmektedir. Öte yandan, ulusal ve uluslararası kuruluşlardan elde edilen fonların STK’ların gelir kaynakları içerisindeki yeri her geçen yıl artmaktadır. Ayrıca üyelerinin ve yöneticilerinin sınırlı bir grup tarafından seçildiği, büyük oranda sosyoekonomik ve sosyokültürel kaynaklara sahip, kentin çok marjinal bir grubunu temsil ettikleri ve bu bağlamda temsil düzeylerinin oldukça sorunlu olduğu görülmektedir. Son olarak, bu kuruluşların örgüt içi demokrasi, elitizm, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi konularda dikkate değer sorunlar yaşandığı gözlemlenmektedir.

Bu bağlamda, örgütlü grupların katılımına dayalı yönetişim sürecinin, marjinal bir grup dışında tüm yurttaşları dışarıda bırakarak bir yandan politik katılım konusunda yeni eşitsizlikler yarattığı, öte yandan Diyarbakır gibi çok sayıda insanın hızla mobilize olabildiği bir kente, yurttaşların politik olana gerçek anlamda katılımına olanak tanıyacak ve politik olana müdahalesini mümkün kılacak süreçlerin-mekanizmalarının inşasını engellediği, bu yönlü çaba ve beklentileri manipüle ettiği iddia edilebilir. Elinizdeki kitabın neoliberal politikaların bir uzantısı olarak gelişen, örgütlü grupların katılımına dayalı yönetişim modelinin sınırları ve yurttaşların kentsel politikaların belirlenmesi, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinde etkin olabildiği, gerçek anlamda katılımı mümkün kılan süreçlerin inşası konusunda var olan tartışmalara katkı sunacağını umuyorum.

Bitirmeden, göstermiş olduğu anlayış ve yardımlardan dolayı tez danışmanım Sayın Prof. Dr. Gülden Erkut’a, Diyarbakır’da yaptığım saha araştırmasına sunduğu katkıdan dolayı ITÜ Rektörlüğüne, isimlerini burada sayamayacağım Diyarbakır Yerel Gündem, 21 Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi Koordinasyon Kurulu ve Kadın Ekonomi Grubu üyelerine, Örgütlü Gruplar Anketi katılımcılarına, Yurttaş Anketi katılımcılarına, anketörlere, kitabın hazırlanması ve yayınlanmasını olanaklı kılan Vate Yayınevi çalışanlarına ve Sevgili Deniz Gündüz’e ve son olarak çalışmalarım sırasında sevgilerini ve yardımlarını benden esirgemeyen aileme ve eşim Xece’ye teşekkür etmek isterim.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues