La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Dossier Koerdistan


Auteur :
Éditeur : Compte d'auteur Date & Lieu : 1991, Brussel
Préface : Pages : 144
Traduction : ISBN :
Langue : NéerlandaisFormat : 140x200 mm
Code FIKP : Liv. Dut. Koe. Dos. N° 572Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Dossier Koerdistan

Dossier Koerdistan

Koerdisch Instituut van Brussel

Compte d’auteur

Het Koerdisch Instituut van Brussel is een socio-culturele organisatie, die gesubsidieerd wordt door het Ministerie van Cultuur, maar onafhankelijk is van gelijk welke politieke partij. De oorspronkelijke stichting gebeurde in oktober 1978 onder de naam "Tekoser. Koerdische Arbeiders en Studentengemeenschap in België". De naamsverandering, waartoe beslist werd op 14 mei 1989, is bedoeld om een juister beeld te geven van de intussen sterk aangegroeide socio-culturele activiteiten van de organisatie.
Het Instituut streeft een dubbel doel na : enerzijds de Koerden die in Belgie leven helpen om zich in te schakelen in het Belgisch leefmilieu, zonder daarbij hun eigen culturele identiteit te verliezen, anderzijds het Belgische. Europese en andere publiek inlichten over de Koerdische geschiedenis en cultuur.


WAAROM DIT DOSSIER?

Het is niet opzet yan dit Dossier Koerdistan om een oordeel te vellen over Koerdische politieke partijen, noch hun acties of strategieën te ontleden en nog minder een oplossing voor te stellen voor het Koerdisch probleem.
Wij willen alleen maar een inf ormatie-instru-ment aanbieden over de globale situatie van het Koerdische volk bestemd voor alle democratische krachten, waaraan we een dringende oproep tot solidariteit voegen.
Om dit dossier voor een zo groot mogelijk publiek toegankeleijk te maken, plubliceren we het in drie talen: Nederlands, Frans en Engels (*). Wij menen dat objectieve informatie de eerste stap is om een rechtvaardige zaak te verdedigen.

Wie zijn de Koerden ?

De Koerdische geschiedenis en cultuur zijn weinig gekend in het Westen. Daarom pogen wij in dit dossier op de eerste plaats alle elementen te belichten die de identiteit van het Koerdische volk uitmaken : geografische situatie van Koerdistan, bevolking, taal. godsdienst... Daarna geven we een overzicht van de geschiedenis en van de huidige situatie Yan de Koerden in de verschillende landen waar zij wonen.

(*) De Franse versie "Dossier Kurdistan" verscheen in maart 1988. De Engelse versie verschijnt later.

Geografische Gegevens

Koerdistan is een uitgestrekt berggebied van ongeveer 500.000 km2. In de vorm van een halve maan strekt het zich uit tussen enerzijds de Zwarte Zee en de steppen van Mesopotamië, en anderzijds de Anti-Taurus en de Iraanse hoogvlakte.

Van Oost naar West:

Van het Ourmia Meer in Iran tot aan de streken van Maras en Malatya in Turkije en tot het Koerdisch gebergte in het N.O. van Syrië en de Golf van Alexandretta aan de Middellandse Zee.

Van Noord naar Zuid:

Van de Transkaukasische grens van de Sovjetunie tot aan de Perzische Golf.
Sinds de eerste wereldoorlog, waarna de Franse en Engelse geallieerden het Midden-Oosten onder elkaar verdeelden, ligt Koerdistan gespreid over vier landen : Turkije, Iran, Irak en Syrië. Er zijn ook enkele kleine Koerden-nederzettingen in Sovjet-Rusland, gespreid over de Republieken van Transkaukasië en Centraal Azië. De grote meerderheid vindt men in Azarbaidjan en in Armenië. De anderen in Georgië, Kazakstan, Kirgizië en Turkmenië. Eigenlijk is er in de Sovjet-Unie geen Koerdisch grondgebied.
…..




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues