The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Têkoșîn, n°8


Author : Têkoşîn
Editor : Kovara Têkoșîn Date & Place : 1986, Stockholm
Preface : Pages : 42
Traduction : ISBN :
Language : Kurdish, TurkishFormat : 130x190 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Tek. Tek. Theme : Politics

Têkoșîn, n°8
Versions

Têkoșîn, n°1 [Türkçe, , ]

Têkoșîn, n°2 [Türkçe, , ]

Têkoșîn, n°3 [Türkçe, , ]

Têkoșîn, n°4 [Türkçe, Gaziantep, 1979]

Têkoșîn, n°5 [Türkçe, , 1980]

Têkoșîn, n°8 [Kurdî, Stockholm, 1986]


Têkoșîn, n°8

Têkoșîn

Kovara Têkoșîn

Tekoşin'in 8. sayısı uzun bir aradan sonra çıkıyor. Bu tür uzun kesintilerin neden olduğu arzu edilmeyen sonuçları görüyor, yaratacağı soru işaretini tahmin ediyoruz. Yayın düzeyinde ortaya çıkan bu boşlukların bir nedeni, nispeten düzenli ve seri bir yayın yükünü omuzlayacak yeteri sayıda kadro gücünden şu an için yoksun oluşumuzdur. Ek olarak, teknik sornuları ve değişik türden öteki zorlukları anmak gerekir.

Kendi payımıza biz, yukarıda sayılan nedenleri dün olduğu gibi bu günde bir ölçüde doğal ve alışılatnlir nitelikte buluyoruz. Er ya da geç, üstesinden gelinemeyecek sorun yoktur. Yeterki, diyoruz, güçlükler bizi yıldırmasın. Yakın geçmişte ele geçirilemeyen mevziler, yakın gelecekte kazanılmaz türden değildir.

Öte yandan, Tekoşin dergisi, şu ya da bu ...

 


İçindekiler


- Önsöz

- K. Kurdistan’da Sol Hareketin Yapısı ve bazı perspektifler
- Örgüt Sorunu
- Kürdistan solunda parti ve örgütlerin oluşumu
- Mevcut parti ve örgütlerin sınıf yapısı
- Egemen örgüt anlayışı
- Demokratizm ya da Popülizm
- Tekoşin'in geçmişi ve Kürdistan solu içinde geçmişteki yeri
- Kuzey Kürdistan'da günümüzün acil sorunu örgüt Sorunu
- Komünist örgütün(hareketin) sınıf karekteri ve ilkeleri


ÖNSÖZ


Tekoşin'in 8. sayısı uzun bir aradan sonra çıkıyor. Bu tür uzun kesintilerin neden olduğu arzu edilmeyen sonuçları görüyor, yaratacağı soru işaretini tahmin ediyoruz. Yayın düzeyinde ortaya çıkan bu boşlukların bir nedeni, nispeten düzenli ve seri bir yayın yükünü omuzlayacak yeteri sayıda kadro gücünden şu an için yoksun oluşumuzdur. Ek olarak, teknik sornuları ve değişik türden öteki zorlukları anmak gerekir.

Kendi payımıza biz, yukarıda sayılan nedenleri dün olduğu gibi bu günde bir ölçüde doğal ve alışılatnlir nitelikte buluyoruz. Er ya da geç, üstesinden gelinemeyecek sorun yoktur. Yeterki, diyoruz, güçlükler bizi yıldırmasın. Yakın geçmişte ele geçirilemeyen mevziler, yakın gelecekte kazanılmaz türden değildir.

Öte yandan, Tekoşin dergisi, şu ya da bu kadar günlük ajitasyon ve propaganda ihtiyacını karşılayan bir kitle yayını olarak değil, kadrolara hitap eden teorik bir yayın organı olarak düşünüldü. Bu nitelikte bir yayının bir ya da bir kaç aylık aralarla çıkabilmesi her durumda olanaklı değildir. Bu notu düşmek kaydıyla olanaklar çerçevesinde daha seri bir yayın hedefini elden bırakmadığımızı belirtelim.

Bir diğer nokta ise yayın anlayışımızla ilgilidir. Tekoşin dergisini, hiç bir zaman, sırf kendi siyasal faaliyetimizin sürmekte olduğunun kanıtı olsun diye acil baskılara göndermedik Devrimci ve demokrat basında kayda değer yeri olduğunu gözlediğimiz böylesi kaygıların Tekoşin'in yayın hayatında yeri olmadı, olmayacaktır. Tekoşin dergisi hangi aralarla çıkar olursa olsun, bizlerin sosyalist siyasal faaliyeti sürüyor, sürecektir. Dergimiz, söyleyecek sözü olduğu zaman mutlaka çıkacaktır. O'nun çabası sosyalist hareketin temel teorik ve siyasal sorunları üzerine dişe dokunur bir şeyler söyleyebilmek, bu sorunların çözümü yönünde gerçekten katkıcı ve tartıştırıcı olabilmektir. Bu nedenle, salt yayın yapıyor gözükmek düşüncesi ile çıkmayacaktır. Tekoşin sayfalarında, teorik ve pratik değeri olmayan, sınıf savaşımının problemlerine biraz olsun ışık tutmayan türden uzun tefrikaların, içeriksiz yazı yığınının yeri olsun istemiyoruz.

Tekoşin dergisinin günlük ajitasyon ve propaganda ihtiyacına karşılık düşen bir kitle organı olmadığına işaret edildi. Besbelli ki sözünü ettiğimiz nitelikte bir yayın mutlak bir gerekliliktir. Bu gün, dikkatimizi böyle bir yayının örgütlenmesi için gerekli ön hazırlıkların yapılması üzerinde de yoğunlaştırmaktayız. Günlük ajitasyon ve propaganda ihtiyacına yanıt verecek sosyalist bir gazete, bir işçi gazetesi üzerinde durmaktayız. Tekoşin hareketi, güncel pratik görevini işçi sımfı içinde ajitasyon, propaganda ve örgütlenme faaliyetini başlatmak olarak belirliyor.

Hedefini, bütün gücüyle K. Kurdistan proletaryasını harekete geçirmek, sınıf bilinçli işçileri sosyalist bir siyasal örgütlenme için kazanmak olarak koyuyor. Sözünü ettiğimiz işçi gazetesi tasarısı, bu hedefe ulaşmanın bir aracı olarak düşünülmektedir.

Bizce, komünist olduğuna gerçekten inanan herksin bugünkü acil ve ana görevi işçi sınıfı içinde pratik siyasal faaliyete derhal girişmek olmalıdır. İşçi sınıfı partisi, K. Kurdistan'ın komünistler ile K. Kurdistan işçi sınıfı hareketi arasında süre gelen kopukluk son bulduğu ölçüde, erişilmesi uzak bir hedef olmaktan çıkacaktır.

Dolayısıyla, komünist olduğunu düşünen çevre ve unsurlara bizim çağrımız şudur: Vakit geçirmeksizin işçi sınıfına gidelim. Teorik ve siyasal görüş farklılıklarımızı işçi sınıfı içinde pratik faaliyet ortak paydası üzerinde tartışalım. Bu ortak tabana, bastığımız ölçüde aramızdaki ideolojik mücadele boşlukta kulaç atmayı andırmaktan kurtulacaktır. O takdirde komünistlerin birliğide bir yılan hikayesi olmaktan çıkacaktır.

Tekoşin'in bu sayısında genel devrimci hareket üzerine bir değerlendirme yer alıyor. Sosyalist hareketin ana zaaflarına ve sorunun uluslararası boyutlarına parmak basılıyor. Yanısıra, genel ayrılmaz bir parçası olarak Tekoşin'in kendi özeleştirisine de yer veriliyor.

Ayrıca, harekete egemen olan anlayışın bir sonucu olarak en çok çarpıtılan temel bir konuya, komünist örgütün sınıf karekteri ve ilkeleri konusuna değiniliyor. Okuyucu, bu sayıdıki yazılarda hareketimizin parti, birlik, ittifak gibi somular üzerine ana görüşlerimde somut olarak görebilir, ilerde bu sorunları, başka boyutları ile de tartışmayı düşünüyoruz.
İnancımız o ki, geçmişin ve bugünün doğru bir analizi yapılmadan sosyalist hareketin içinde bulunduğu kaostan çıkılamaz. Mevcut krizi atlatmamn ve doğru yönü bulmanın bir tek yolu vardır: Krizin nedenlerini aydınlatmak. Bunu isabetli bir biçimde yaptığımız ve gerekli dersleri çıkardığımız takdirde, önümüzü görebilir, geleceği aydınlatabiliriz.

Biz, sosyalist hareketin genel krizinin ana nedenini harekete egemen olan 'sosyalist' anlayışında buluyoruz. Başta 'resmi sosyalizm' olmak üzere, bilimsel sosyalizmin bugünkü egemen yorumları, hem uluslararası sosyalist hareketin, hem de Türkiye ve K. Kurdıstan sosyalist hareketinin giderek kronikleşen siyasal ve örgütsel krizini ana nedenleridir. Söz konusu bunalımı Marksizm-Leninizm'in bunalımı olarak göstermeye çalışan çevreler bize göre, kesin olarak yanılmaktadırlar.

Bugün, ideolojik ve teorik mücadele ağırlıkla 'resmi sosyalizm'e ve onun Türkiye ve K. Kurdistan'lı hareketlerin şahsında büründüğü egemen biçimlere, halkçılığa ve işçi sınıfı hareketi içinde reformist anlayışlara yönelmelidir. Tekoşin hareketi bu hesaplaşmayı bilinç ve yetenekleri çerçevesinde yürütecektir. Elbette ki bu anlayışlarla hesaplaşma salt dergi sayfalarında kalmamalı, genel olarak propaganda ve ajitasyonumuzun siyasal içeriğimde, benimsediğimiz çalışma tarzı ve örgüt biçimlerinde somut ifadelere kavuşturulmalıdır. Sözkonusu anlayışlardan tam bir kopuş ancak böyle mümkündür.

Son olarak ilave edelim ki Tekoşin dergisinin sayfaları değişik çevre ve unsurlardan gelebilecek yazı, öneri ve eleştirilere açıktır. Kendini bize yakın bulanlarla ayrılık noktalarımızı tartışabiliriz. Bunu başka platformlarda olduğu gibi Têkoşîn platformunda, devrimci kamuoyu önünde de yapabiliriz.

Têkoşîn

Not / Dergimizin 7. Sayısında ki "Komünist Hareketin Tarihi ve İşçi Sınıfı Partisi Üzerine Notlar" başlıklı yazımızın devamı 9. sayıda yer alacaktır.


Têkoșîn

Têkoșîn, n°8

Kovara Têkoșîn


Kovara Têkoșîn
Têkoșîn, Cotan 1986, n°8
Organa komîta navendî ya tevgera Têkoșîn
Têkoșîn

Frejgatan 6 Box 412
114 21 Stockholm
Sweden



Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals