La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türkiye Nüfus Sayımlarında Azınlıklar


Auteur : Fuat Dündar
Éditeur : Çiviyazıları | Mjora Date & Lieu : 2000-01-01, İstanbul
Préface : Fuat Dündar Pages : 224
Traduction : ISBN : 975-8086-77-4
Langue : TurcFormat : 150x230 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 6844Thème : Politique

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Türkiye Nüfus Sayımlarında Azınlıklar

Versions


Türkiye nüfus sayımlarında azınlıklar

Etnik grup kavramı, fiziki, dini, tarihi ya da diğer nedenlerden dolayı kendini farklı hisseden, başkaları tarafından da farklı görülen toplulukları ifade eder.

Türkiye bu açıdan dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Anadolu'da büyük bölümü yaygın olarak kullanılmasa da otuza yakın dil yaşamaktadır.

Türkiye'de 1965 yılına kadar yapılan sayımlarda, azınlık gruplara ilişkin sorular da yer alıyor, azınlıkların durumu sınrlı biçimde de olsa saptama olanağı bulunuyordu. Ancak bu tarihten sonra yapılan sayımlarda bu duruma son verildi.

Fuat Dündar'ın uzun araştırmalara dayanan bu çalışması, söz konusu nüfus sayımlarındaki verileri kullanarak, Türkiye'deki azınlıkları incelemektedir. Bu alanda yapılan ve rakamlara dayanarak Türkiye'deki azınlık kültürleri toplu olarak ve çeşitli özellikleriyle gözler önüne seren tek kitap olan "azınlıklar", hak ettiği ilgiyi buldu ve yalnızca araştırmacıların değil, soruna ilgi duyan herkesin el altında bulundurma ihtiyacı duyduğu bir kaynak oldu.

Abhazlar, Almanlar, Araplar, Arnavutlar, Boşnaklar, Çerkesler, Ermeniler, Gürcüler, İspanyollar, İtalyanlar, Kıptiler, Kürtler, Lazlar, Pomaklar, Rumlar, Ruslar, Süryaniler, Tatarlar, Yahudiler, Zazalar...

Katolikler, Ortodokslar, Protestanlar, Gregoryanlar, Museviler, Nusayrîler, Dinsizler...

 



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues