La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türkiye İnsan Hakları Raporu 1999


Auteur :
Éditeur : TİHV Date & Lieu : 2002, Ankara
Préface : Pages : 269
Traduction : ISBN : 975-7217-35-2
Langue : TurcFormat : 210x297 mm
Code FIKP : BR.2243Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Türkiye İnsan Hakları Raporu 1999


Türkiye İnsan Hakları Raporu 1999

Türkiye insan Hakları Vakfı’nın 1999 yılı insan Hakları Raporu büyük bir gecikmeyle de olsa kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Yıl boyunca yaşanan insan hakları ihlallerini ele alan bu rapor, TİHV Dokümantasyon Merkezi tarafından hazırlanmıştır. Bu raporda, 1999 yılında gerçekleşen insan hakları ihlalleri konusunda bilgilendirme ve geçmişe dönük bir değerlendirme olanağı sunmak hedeşenmiştir. Raporun hazırlık çalışmalarında özel kaynaklarımızdan, gazete, dergi ve diğer yayınlarda yer alan haber ya da yazılardan, TİHV’nin günlük insan hakları raporlarından, insan hakları savunucularının verdiği bilgilerden, parti, sendika ya da kitle örgütlerinin çalışmalarından ve resmi makamların açıklamalarından yararlanılmıştır.

1999 Türkiye insan Hakları Raporu’nda yıl içinde yaşanan insan hakları ihlalleri; “Kürt Sorunu”, “Yaşam Hakkı”, “Zorunlu Göç”, “Kişi Güvenliği Hakkı”, “Avrupa insan Hakları Mahkemesi Kararları”, “Düşünce Özgürlüğü”, “Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü”, “Örgütlenme Özgürlüğü” ve “insan Hakları Savunucularına Baskılar” ana başlıkları altında yer almıştır. Bu konular alt başlıklarla incelenmiş ve bölümlerde örnek olaylara yer verilmiştir. Örnekler o alanda yıl boyunca yaşanan gelişme ve ihlallerin tümünü kapsamamaktadır. Bu nedenle rapor değerlendirilirken 1999 yılı içinde yaşanan insan hakları ihlallerinin daha üst boyutlarda olduğu gözönünde tutulmalıdır. “Giriş” adı altında incelenen bölümde “28 Şubat Süreci”, “Susurluk” ve “17 Ağustos ve 12 Kasım Depremleri” başlığı altında yılın diğer gelişmelerine de yer verilmiştir.

Raporu yayınlamamızın nedeni, 1991 yılından itibaren hazırladığımız yıllık raporlarla oluşturmayı hedeşediğimiz hafızada bir kesintiye yol açmamaktır. Çalışmalarımızda bize destek veren, belge ve bilgi aktaran herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.

TİHV Dokümantasyon Merkezi


Türkiye’de 17 Ağustos günü saat 03.02’de merkez üssü Kocaeli olan bir deprem meydana geldi. Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de etkili biçimde hissedilen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından binlerce bina yıkıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın verilerine göre, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde, 18 bin 373 kişi öldü, 48 bin 901 kişi yaralandı. Toplam 364.905 hasarlı konut ve işyeri tespit edildi. Deprem nedeniyle İzmit Körfezi’nde bulunan Tüpraş Rafinerisi’nde başlayan yangın da uzun süre söndürülemedi.

Yüzde 97’si deprem bölgesi olan Türkiye’de önceden deprem hazırlığı yapılmaması nedeniyle hükümet eleştirildi. Depremin ilk günlerinde felaketin yaşandığı yerleşim yerleri ile iletişim kurulması bile mümkün olmazken, kurtarma çalışmaları da tam gecikmeli ve yetersiz olarak gerçekleştirilebildi. Öte yandan depremin hemen ardından bölgeye götürülüp dağıtılmak üzere yardım malzemesi toplayan, yardımları götüren yüzlerce sivil inisiyatif ve muhalif siyasi parti üyesi, kurtarma açlışmalarına gönüllü katılmak isteyen kişiler yetkililer tarafından engellendi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu türden bürokratik engellerin neden olduğu gecikmeler ölü sayısının artmasında önemli etkenlerden biri oldu. Bakanlar Kurulu ise ancak 19 Ağustos günü yapılan toplantısında 7 ili “afet bölgesi” ilan edilebildi ve toplantı sonunda bu illerin valilerine olağanüstü yetkiler verildi...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues